Predsjednik RS-a odlučan

Dodik i Bosić: Naš miting podržat će 30.000 ljudi, puno više od onih koji ruše RS

Vijesti / Flash | 12. 05. 2016. u 13:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da ''nitko neće destabilizirati RS“ te da će subota, 14. svibanj, za kada je zakazan miting vlasti i prosvjed opozicije, biti miran dan u Banja Luci, kao i svaki drugi.

''RS ima kapacitet da očuva mir i to će i biti urađeno'', rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Oštro je kritizirao izjavu lidera SDS-a Mladena Bosića da bi "iz Srbije mogli doći ekstremisti na prosvjede u Banja Luku“, čime, kako je naveo, daje legitimitet tvrdnjama iz Sarajeva "da samo iz Srbije dolaze ekstremističke grupe i prijetnje“.

Dodik je kazao da Bosić ovu priču mora ''demantirati, jer u Srbiji nema ekstremista, osim OVK-a na prostoru Kosova“.

Entitetski predsjednik je pozvao Banjalučane da dođu na miting vlasti, a kritizirao je slogan opozicije "Oslobodimo Srpsku“, navodeći da je RS slobodna, demokratska republika.

''Od čega RS treba osloboditi? Ako treba da je oslobodimo, onda treba od BiH, a od koga iz RS?'', upitao je Dodik i dodao da se na razini BiH donosi najmanje polovica ekonomskih mjera, a Savez za promjene ništa na tom planu nije uradio za dvije godine vlasti na državnoj razini.

Ponovio je tvrdnje da se ''Bošnjaci uključeni u malverzacije s popisom stanovništva“, čiji će, naveo je, službeni rezultati pokazati da ''pada sva njihova priča o etničkom čišćenju, jer će se vidjeti da u Sarajevu nema 150.000 Srba i u mnogim drugim mjestima u FBiH...“.

Smatra da treba primjeniti zakon i objaviti rezultate popisa.

Dodik je također ponovio tvrdnje da RS nema povjerenje u Ustavni sud BiH, jer su u toj pravosudnoj instituciji i trojica stranaca, a odluke se mogu donositi i preglasavanjem druga dva naroda zbog čega se, kaže, mora riješiti to pitanje.

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović pozvao je sve da nazoče mitingu vladajuće koalicije pod nazivom “Srcem za Srpsku”, a očekuje da će doći oko 30.000 ljudi od Trebinja do Novog Grada.

''Imat ćemo mnogo više posjetitelja nego oni koji dolaze da ruše RS i Banja Luku. Naš poziv je da demokratski pokažemo što mislimo o RS-u i koliko je volimo. Poziv opozicijskih stranaka je uvredljiv za građane RS-a jer pozivaju da se oslobodi Srpska. To je uvredljivo za svakog građanina koji drži za sebe'', ustvrdio je Radmanović i podsjetio ''na takve rečenice iz ratnog doba“.

''Njihovi ciljevi nisu samo uvredljivi. Podlogu za to je dao čovjek koji je prije neki dan bio u Banja Luci i uvrijedio sve u RS-u - Ahmet Davutoglu koji je bezobrazno i nediplomatski ušao i nije pozdravio domaćine, ali jeste svog dragog prijatelja, kako je rekao, Mladena Ivanića i nije bilo osude. Tek kada je SNSD s koalicijskim partnerima reagirao na neosmanske izjave, onda su se pojedinci blago javili i reagiraili'', rekao je Radmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close