Predsjednik RS

Dodik: Formiranjem trećeg entiteta BiH bi imala više mogućnosti dalje egzistirati

Vijesti / Flash | 28. 01. 2015. u 10:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik RS-a Milorad Dodik istaknuo je u razgovoru za beogradski list “Danas” da, u skladu sa svojim nadležnostima, RS mora biti vidljiv na putu k EU-u, na čemu će ustrajati.

Dodik je, pak, negirao da se izjasnio protiv reformi i pristupanja EU-u, pojasnivši da je svoju izjavu o potpori koju traži Europa potpisao i dostavio visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini.

“No, dobru zamisao EU-a da se pomogne BiH zlorabili su političari iz Sarajeva ne uvažavajući realnost. Oni kroz kvalifikacije i diskvalifikacije pokušavaju naći krivca”, naveo je on dodajući da mu ne smeta da se njega kvalificira kao “lošeg momka” jer mu je važno zaštititi interese RS-a.

Govoreći za beogradski list o suradnji s predsjedateljem Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsjednik RS-a je kazao da nema potrebe da surađuju jer svatko od njih ima svoje odgovornosti.

“Ivanić pokušava izboriti neke bitke koje su plod njegovog dugog zadržavanja na oporbenoj strani. No, suradnja predviđena ustavom nikada neće izostati”, rekao je Dodik.

Osvrćući se na optužbe da on želi RS voditi u izolaciju, Dodik je rekao da je put RS-a onaj k EU-u, ali i put suradnje sa svima s kojima može surađivati. Komentirajući izjave zamjenika predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da RS ne može bez BiH, EU-a i kredita MMF-a, ustvrdio je da RS može živjeti bez FBiH, no ne i obratno.

Prema njegovim riječima, Hrvati u BiH su u značajnoj mjeri majorizirani te se stoga on ne protivi formiranju trećeg entiteta pod uvjetom da on ne zadire ni u kakve teritorijalne i ustavne nadležnosti RS-a.

“Hrvatsku teritorijalnu jedinicu trebalo bi činiti ono što je bila Herceg Bosna te obuhvatiti Posavinu i središnju BiH. Netočne su tvrdnje pojedinaca iz RS-a da bi treći entitet zadirao u Daytonski sporazum upravo zato što su Hrvati tim sporazumom ravnopravno zastupljen narod”, kazao je Dodik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close