odgovor na kolumnu

Dodik: Cormac nema pojma gdje je došla, RS je starija od BiH

Vijesti / Flash | 02. 08. 2015. u 07:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je američkoj veleposlanici u BiH Maureen Cormac što je otvoreno priopćila da svih proteklih godina nije bilo iskrene namjere da se očuva izvorni Daytonski mirovni sporazum, nego da se ide na njegovo ukidanje i unitarizaciju BiH, te poručio da u tom slučaju Srpska ima pravo vratiti svoju državnost koju je unijela u taj međunarodni ugovor.

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska u Daytonski sporazum “unijela svoju državnost, teritoriju, institucije, volju naroda, da se žrtvovala da bi uspostavila mir”.

‘’Srpska je postojala prije ovakve BiH i starija je od nje ovakve. Srpska, ako neko tvrdi da Dayton treba ukinuti, ima pravo na sve ono što je prije toga imala – svoj teritorij i granicu, svoju graničnu policiju, svoju vojsku, svoje poreze...’’, istaknuo je Dodik u intervjuu Srni, ponovivši da Srpska nije za ukidanje Daytonskog sporazuma, nego za njegovo očuvanje i dosljednu primjenu.

Govoreći o stavovima koje je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormac iznijela u svojoj najnovijoj kolumni – da je zbog članstva u EU potrebna ustavna reforma u BiH, te da je ostvaren prvobitni cilj Daytona – da okonča rat i da se sada postavlja pitanje njegove uloge danas, Dodik je rekao da je neuobičajeno da veleposlanica SAD na ovaj način pokazuje svoj odnos prema međunarodnom ugovoru i da je vidljivo da gospođa Cormac ili oni koji su u njeno ime pisali tu kolumnu pokazuju potpuno nepoznavanje stvari “koje seže daleko u politički i pravni diletantizam”.

‘’Njoj vjerojatno nije poznato da postoji konvencija o međunarodnim sporazumima potpisana u Beču, koja govori o tome da se međunarodni sporazumi moraju poštovati i primjenjivati i da u tom pogledu nema nikakve dileme’’, kaže Dodik.

On je napomenuo da potpisivanje Daytonskog sporazuma nije bilo samo u funkciji mira, što naravno jeste jedna od stvari koja je bila vrlo važna, nego je na taj način uspostavljen i politički sustav u BiH koji je preciziran Ustavom.

‘’Govoreći o tome da oni koji su taj međunarodni mirovni sporazum pisali u SAD nisu očekivali da će on uspjeti u smislu održivosti, američka veleposlanica nam priopćava da je to od početka s američke strane bila prevara, a da smo jedini problem mi Srbi, koji smo uporni da branimo svoju autonomiju i Srpsku’’, smatra Dodik.

Dodik je ocijenio da Cormack očito želi potpuno razgraditi izvorni Dayton, da nestane Republike Srpske, da nestanu njena prava, a da napravi unitarnu BiH, te upozorio da BiH neće preživjeti ovakve veleposlanike koji ne poštuju međunarodne ugovore.

‘’Ona nema pojma gdje je došla … Konačno bi nešto trebala pročitati od svega toga da bi mogla razumijeti, ako uopće može shvatiti, i da se ponaša u skladu s praksom i dokumentima ove zemlje kao što je Ustav, a ne da se na ovakav način pokušava uplesti u unutrašnje stvari jedne zemlje’’, ističe Dodik.

Dodik napominje da je Cormack od početka prihvatila koncept unitarizacije i da sve što se može čuti od lidera SDA Bakira Izetbegovića može se čuti i od nje – tu nema nikakve razlike.

Prema njegovim riječima, Cormackov će otići iz BiH i postati prošlost kao i mnogi drugi veleposlanici, a mi ćemo ostati suočeni s potrebom da očuvamo Daytonski sporazum po svaku cijenu upravo zbog takvih diplomata poput Cormaka.

Kopirati
Drag cursor here to close