Proslava

Dodik: Brčko kao dio Republike Srpske

Vijesti / Flash | 10. 01. 2017. u 15:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je s proslave Dana Republike u Brčkom da je Srpska spremna za mir i saradnju, ali ne i za kompromis koji bi značio bilo kakvo umanjivanje značaja RS.

"Ovdje smo da obilježimo Dan Republike i da se okupimo oko naše krsne slave", rekao je Dodik pred stotinama okupljenih na svečanom prijemu u hotelu "Jelena", kojem su prisustvovali vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, brojni ministri u Vladi Srpske, zastupnici iz regije, čelnici Brčkog i brojni gosti iz društvenog i kulturnog života distrikta.

"Nećete nas uplašiti, nećete nas tjerati, nećete nam zabraniti 9. siječnja i nećete nam zabraniti našu krsnu slavu. Možete raditi što god hoćete vi u Sarajevu i vi koji podržavate ono što Sarajevo hoće, na tom pitanju nema kompromisa", poručio je Dodik i dodao kako je na jučerašnjoj proslavi Dana Republike pokazano jedinstvo snažnije od svih prijetnji.

Naveo je kako se BiH pokušava održati na bošnjačkom, muslimanskom idealizmu, koji je podržala međunarodna zajednica i modelirala BiH do te mjere da je ona potpuno nesigurna i nemoguća zemlja te zahvalio građanima Brčkog koji su izašli na referendum o Danu RS prošle godine i ocijenio da je to bio važan dokaz pripadništva i odnosa Brčkog kao dijela i RS.

"Srpska je okupljena oko ideje slobode jer je nestabilnost tog vremena natjerala Srbe na ovim prostorima da se zaštite, kao što su to učinili i drugi narodi", rekao je Dodik i istaknuo kako je prošlo vrijeme prijetnji i da nema dogovora u BiH na bazi iluzija i imaginacija, nego da se mora poštovati realnost, prenijela je Srna.

"Republika Srpska ni jednim svojim potezom nije ništa učinila protiv BiH, a BiH masovno čini poteze protiv Srpske i niz odluka je bazirano na tome. Dok god Bošnjaci misle da mogu biti zaštićeni od stranaca, naravno da neće biti dijaloga i neće biti ni ove zemlje", naglasio je Dodik.

Ukazao je na važnost daljeg integriranja Brčkog kao dijela Republike Srpske i srpskog naroda, uz ocjenu da je danas u BiH samoodrživa jedino Republika Srpska.
"Mi želimo mir. Uvažavamo političke interese bošnjačkog naroda, ali ne i njihov idealizam koji štite međunarodni faktori. Projekat centralizirane BiH je propao", rekao je Dodik.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da su Srbi u ovoj lokalnoj zajednici ponosni što se u njoj i ove godine obilježava Dan Republike Srpske, a to su iskazali i masovnim izlaskom na referendum.

"Republika Srpska, koja je nastala kao izraz volje srpskog naroda u BiH, danas se brani patriotizmom. Ona je garant opstanka srpskog naroda i u distriktu Brčko. Svuda u BiH gdje nema institucija Republike Srpske srpski narod je sveden na statističku grešku", rekao je Milić.
Prema njegovoj ocjeni, pretjeranim popuštanjima neće oslabiti konflikti u BiH, niti će time da prestanu pritisci na Republiku Srpsku.

"I Arbitražna odluka o distriktu Brčko dala je dovoljno prostora Srbima u ovoj lokalnoj zajednici da na legitiman način ostvaruju svoje interese. Distrikt Brčko nije pusti otok. On će biti dio budućeg auto-puta Bijeljina-Banja Luka", napomenuo je Milić te je pozvao sve u distriktu Brčko, bez obzira na stranačka i druga opredjeljenja, da se ujedine u ljubavi prema Republici Srpskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close