Integracija

Dodik bi pet zastupnika iz Srpske u Skupštini Srbije

Vijesti / Flash | 22. 11. 2015. u 12:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilo bi dobro za Srbe u Republici Srpskoj da ih Srbija integrira u svoj izborni sustav, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodavši kako to ne znači da Srbi iz Srpske trebaju biti politički faktor koji bi dominirao ili odlučivao o Srbiji, ali da bi se moglo dati, na primjer, pet zastupničkih mjesta Srpskoj.

"Tih pet nikada ne mogu biti odlučujući faktor, ali bi bilo važno za nas da možemo birati pet zastupnika u Skupštinu Srbije", rekao je Dodik za Radio Republike Srpske i Radio Beograd.

Istaknuo je, prenosi Srna, kako Kosovo jeste jedno od ključnih državnih interesa i pitanja za Srbiju i njezin integritet, ali da je Republika Srpska ključno nacionalno i regionalno pitanje Srbije jer u Srpskoj živi 1,3 milijuna Srba.

"To je legitimno pravo Srbije kao države, kao što i druge države, poput Mađarske, brinu o dijelovima svojih nacija", rekao je Dodik.

Naglasio je kako Srbija ima korektan politički stav prema BiH koji se odnosi na podršku Daytonskom sporazumu i poštovanje unutarnjih dogovora i ne miješanje u njih.

Ističući kako je suradnja Srpske i Srbije uvijek vrlo dobra, Dodik je ocijenio da u sadašnjoj strukturi vlasti Srbije osjeća daleko više entuzijazma za suradnju sa Srpskom nego prethodnih, što razumije s obzirom da je Srbija tada bila u velikim problemima u vezi s Kosovom i s pritiskom stranaca.

"Moje je da surađujem s vlastima Srbije, a ne da biram tko će u Srbiji biti vlast", rekao je Dodik i naveo da su Srbija i Srpska uspjele riješiti mnogo praktičnih pitanja poput zajedničkog obilježavanja događaja iz srpske nacionalne i državne povijesti.

Govoreći o zajedničkoj sjednici Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH početkom studenog u Sarajevu, Dodik je rekao kako se Vijeće ministara BiH i ljudi iz Sarajeva lažno predstavljaju kao jedini predstavnici BiH, što nije točno, prenosi Srna.

"Vidjelo se to i na rezultatima sjednice - potpisano je nekoliko memoranduma od kojih su tri iskuljučivo vezana za nadležnost entiteta, a druga dva moraju imati suglasnost entiteta", rekao je Dodik i zaključio da su za to jedino mjesto bile entitetske vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close