Razgradnja BIH

Dodik: Bez zakona o Ustavnom sudu, blokada, a onda raspad BiH nije daleko

Vijesti / Flash | 01. 12. 2015. u 17:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da se odlukom Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS-a, 9. siječnja, riskira država BiH.

''Bošnjaci vole da brane BiH, a mislim da je ovo najbolji način da se razgradi BiH'', rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a.

On je dodao da uz srpske i hrvatski političari ''podržavaju donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH'', što znači da bi protiv bili samo bošnjački predstavnici u odnosa na druga dva konstitutivna naroda u BiH.

''Ukoliko budemo išli tim smjerom, ulazimo definitivno u blokadu BiH, a od te blokade onda ni raspad nije daleko, što god tko o tome mislio'', ustvrdio je Dodik.

Tvrdi da je ponosan na konsenzus koji su srpski predstavnici pokazali potpisujući zajedničku izjavu kojom se odbija da provede odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS.

Dodik navodi da se proslavom 9. siječnja nitko ne vrijeđa, a da odluka Ustavnog suda BiH ulazi u samu suštinu postojanja RS.

Kazao je da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ovim dodatno ''homogenizirao'' srpske političare i da ''dođe do raspada ove zemlje koja ionako ne može nikako da funkcionira''.

''Da nije ovih visokoplaćenih stranaca u ovoj zemlji, davno bi se raspala. Samo očekujem da to bude na miran i demokratski način kako su to uradili Česi i Slovaci i da i mi to uradimo svjesni potrebe da nakon toga treba da surađujemo, a ne da budemo zamorci stranaca, stranih sudaca, veleposlanika, visokih predstavnika. Zato ova zemlja ne može da preživi'', ustvrdio je predsjednik SNSD-a.

SNSD traži da parlament RS vrati stari grb i himnu RS

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) smatra da treba predložiti Narodnoj skupštini RS-a da odbije sve odluke Ustavnog suda BiH usvojene preglasavanjem, što bi značilo i da se vrati ''stari grb i himna RS'', rekao je večeras Dodik.

On je rekao da odluke Ustavnog suda BiH, koje su u većini usvojene glasovima troje stranih sudaca, ''nikada ne bi bile donesene da su tu pravosudnu instituciju činili predstvanici tri konstitutivna naroda u BiH''.

-To govori o političkoj motiviranosti i nametanju odluka, zbog čega treba napraviti analizu tih odluka i predložiti parlamentu da ih odbije, ustvrdio je Dodik večeras u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close