Ponavljanje gradiva

Dodik: Bez nervoze, referenduma će biti

Vijesti / Flash | 14. 04. 2014. u 07:12 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je kako Srpska nikada neće odustati od referenduma o samostalnosti i da tu šansu ne smiju ispustiti ni njegova politička generacija, niti one koje će doći.

"Kada će se referendum o samostalnosti Srpske dogoditi, to će ovisiti od postignutog društvenog konsenzusa unutar Republike Srpske", rekao je Dodik za Euroblic i pojasnio da se na referendum ne može ići bez konsenzusa vlasti i opozicije, jer to nije nešto što se događa danas ili sutra.

Dodik je rekao kako Republika Srpska ne smije pokazati nervozu kada je riječ o referendumu i da njezina politika o tome mora biti jasna, precizna i ustrajna.

Dodik je rekao kako Republika Srpska ne smije pokazati nervozu kada je riječ o referendumu i da njezina politika o tome mora biti jasna, precizna i ustrajna.

"Čak ne mogu ni locirati kada će se to dogoditi, ali ne želim da Srpska ostane bez te mogućnosti, niti da se dovodi u poziciju osporavanja priče o referendumu", istaknuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH ovakva kakva je danas nikom nije od koristi, pa ni strancima, koji su već umorni od promašenih ideja kakvu BiH napraviti, pa je zato "BiH ostavljena da tavori".

Predsjednik Srpske smatra da postoji "neki status quo" u BiH koji podrazumijeva različite poglede – jedan je unitarizacija, drugi je pokušaj gradnje onoga što međunarodna zajednica zove briselskim reformama, treći je vraćanje na Dayton, četvrti "dajte nam novu republiku i entitet", peti koji govori o tome da ne može postojati nijedan entitet i da se mora ići na regije.

"BiH je, dakle, nesretno mjesto za sve. Srpska bi pristala da ostane u BiH jedino kada bi se vratili na Daytonski sporazum i organizirali BiH kao konfederalnu jedinicu s jasnim nadležnostima i zajedničkim politikama, koje su isključivo predviđene Daytonskim sporazumom", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica nije jedinstvena po pitanju BiH i sve više gubi interes za nju, a strancima je jedino važno da nema rata u BiH, a "kako je nama unutra, njima je svejedno".

Podsjetio je kako se ove godine održavaju europski izbori i da nijednom čovjeku iz Europe nije stalo do bilo kakvih razgovora i dogovora o BiH te dodao kako jedino Bošnjaci u BiH misle da treba ponovo izazvati dovoljno krize koja će iziritirati međunarodni faktor da intervenira i "poravna" situaciju.

"Međutim, mislim da je u postojećoj konstelaciji nemoguće očekivati dugoročan povratak međunarodne zajednice na način koji smo to vidjeli prije", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close