Samostalna republika

Dodik: U 2018. godini provesti referendum o statusu RS-a

Vijesti / Flash | 25. 04. 2015. u 16:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Petom saboru Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je održan u Istočnom Sarajevu, usvojene su tri deklaracije - o antifašizmu, ekonomskim i socijalnim pitanjima te o statusu Republike Srpske koja nosi naziv “Slobodna i samostalna Republika Srpska, odgovornost i budućnost”.

''Danas smo veoma jasno rekli, da bi BiH bila europska prvo mora biti daytonska i da nema europske BiH bez daytonske BiH. Daytonski okvir BiH koji je dobiven mirovnim sporazumom je okvir u kome se ona može kretati'', kazao je novinarima nakon Sabora predsjednik stranke Milorad Dodik.

Dodao je da nikakve promjene političkog sustava ne mogu da idu na štetu postignutih nadležnosti koje imaju niži nivoi vlasti, prije svega entiteti.

''S druge strane, jasno smo se opredijelili ovdje kroz deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj republici da želimo da gradimo svoj status u okviru BiH, ali očigledno da se ignorirao naš daytonski status. U tom pogledu smo jasno rekli da će, ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih i osjetnih elemenata stabilizacije RS-a u skladu s Ustavom, a to znači da se mnoge otete nadležnosti moraju vratiti, u 2018. godini RS provesti referendum o svom statusu i utvrditi svoj status. Prijedlog će biti samostalna država i u tom pogledu želimo dijalog'', kazao je Dodik.

Naveo je da ono što po Ustavu BiH pripada BiH oni ne spore, a "ono što pripada RS-u mora da bude vraćeno, ili na drugi način uređeno“.

Dodao je da u Ustavu BiH piše što je devet ovlaštenja BiH i oni ih, kaže, ne spore.

''U Ustavu piše šta je naša nadležnost, u Ustavu piše da mnogo onih koje je Paddy Ashdown nametnuo nisu ustavno predviđene da ima BiH'', ustvrdio je Dodik.

Navodi da "Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća nema nigdje u Ustavu BiH te da Suda i Tužiteljstva BiH nema u nadležnosti BiH".

''Nema u nadležnosti Ustavnog suda BiH ovlasti koje je on sam sebi pribavio. Prekršen je Ustav u pogledu toga da se nakon pet-šest godina ukine prisustvo stranaca u Ustavnom sudu, oni i danas nakon 20 godina sjede u Ustavnom sudu'', kazao je Dodik.

''Mi pretendiramo osnovni koncept, a to je samostalna Republika Srpska u okviru daytonske BiH što se tiče nadležnosti. Ako to nije moguće, sasvim normalno, kao odgovorni ljudi da izađemo 2018. i kažemo mi ovdje više ne možemo biti'', dodao je Dodik.

Naveo je da je deklaracija “Slobodna i samostalna Republika Srpska, odgovornost i budućnost” stranački dokument Saveza neovisnih socijaldemokrata, ali da ona može okupiti sve koji su iz drugih političkih stranaka i drugih strukovnih organizacija.

''Ovo je stranački dokument. Kao stranka mi ćemo se držati toga i postupati na taj način'', kazao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close