Pregled tjedna

Dobra je nama država tko nas vodi...

Vijesti / Flash | 29. 03. 2015. u 15:01 Piše: Nađa DIKLIĆ*

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedjelja

Vuk Drašković, srpski pisac i predsjednik Srpskog pokreta obnove, sve je iznenadio izjavom da Srbija treba svog Vilija Brandta.

''Ispred Bundestaga napravljen je Memorijalni centar kao sjećanje na holokaust, što treba napraviti i ispred skupštine Srbije kao sjećanje na Srebrenicu'', kazao je Drašković i šokirao regiju.

Zbog čega? Prvo što je kao autor “Noža”, opisujući zločine nad Srbima, postavio tezu da se “ustašluk i mržnja” koju prema Srbima “nose” Bošnjaci i Hrvati, jednostavno - genetski nasljeđuje. Drugo, njegov angažman kada je počeo konačan raspad bivše Jugoslavije, nije bio mali. I on je želio Veliku Srbiju, te organizirao dolazak srpskih dobrovoljaca u BiH u Hrvatsku. Sada je čak napisao i knjigu o zločinima koje su Srbi činili nad druga dva naroda.

I dok se Drašković vraća u BiH kao pokajnik, aktualni premijer Srbije par dana poslije pojašnjava da još nije odlučio da ide u Srebrenicu 11. srpnja ili ne ide.

''Ostalo je još mnogo vremena do tada, vidjet ću svoje planirane obavze'', jasan je Vučić.

I dok se samo čeka da bivši američki predsjednik Bill Clinton i službeno potvrdi dolazak, jasno je jedno - Srbija nema Vilija Brandta

Ponedjeljak

Vlada Hercegovačko- neretvanske županije opet nije formirana. Demokratska fronta ne zna hoće li dva ili jedno ministarska mjesta. Čak i kad im je SDA ustupila svoje ministarstvo, pregovori nisu uspjeli. Željko Komšić je predsjednik političke stranke. Bivši član Predsjedništva BiH. I ne zna je li mu ministar Srbin ili “ostali“, te koliko ministarstava hoće ili neće.

Središnje izborno povjerenstvo BiH vratilo je na dopunu upitnike za pet budućih ministara ili zamjenika ministara. Nisu odgovorili na sva pitanja. Ovi ljudi, koji će u sljedeće četiri godine voditi državu BiH nisu ispravno ispunili jednostavni upitnik o bračnom stanju, mjestu stanovanja, prihodima... Ako nisu riješili najjednostavniji test, pitam se kako će rješavati teža pitanja od onog “Gdje Vam živi majka?”.

Dobra je nama država tko nas vodi...

Utorak

Strahota tjedna, šok i nevjerica. Avion Germanwingsa se srušio u francuskim Alpama, a svih 142 putnika i šest članova posade su mrtvi. Merkelova odgađa sve događaje i putuje na mjesto nesreće, Hollande također. Međutim, šok će uslijediti sljedećih dana. Kopilot aviona Andreas Lubitz bio je liječeni psihički bolesnik, nije pio terapiju, a čim je ostao sam u kokpitu, nije samo počinio samoubojstvo već za sobom u smrt odveo još 148 ljudi. Pilot, koji je na trenutak napustio kokpit pokušao je razvaliti vrata, bezuspješno. Germanwings tvrdi da nije ništa znao o mentalnim problemima svog uposlenika...

Ako se ovakve stvari događaju u Njemačkoj, koja je poznata po radu, redu i disciplini, trebamo biti zahvalni državi BiH što imamo nekakva dva zrakoplova koja ne lete nikamo, Miloradu Dodiku što nije izgradio aerodrome na Sokocu i Trebinju koje nema ni autobuske stanice, te se zahvaliti Bogu što su nam plaće najniže u regiji pa ni ne idemo nikamo.

Srijeda

Veleposlanik BiH u Srbiji, Ranko Škrbić podnio ostavku na ovu dužnost. Konačno. Zahtjeva za njegovu smjenu, nema odakle nije stizalo. Kako se nagađa Banja Luci, bivši ministar zdravstva ovog entiteta uspio je iznenaditi i Novaka Đokovića.

Navodno, kada je Đoković, prvi tenisač na svijetu, kupovao stan u Monte Carlu, vlasnik elitne zgrade mu je rekao da ima još jednog stanara s Balkana, koji je kupio duplo veći apartman od njega- Škrbića.

Nakon što je zdravstvo RS ostavio u minusu od milijardu maraka, Škrbić je jednostavno otišao za veleposlanika u Beogradu. Sada se i tamo, skupa s predsjednikom RS i svojim kumom Miloradom Dodikom protiv njega vodi istraga zbog suradnje sa srbijanskim zdravstvenim zavodom, jer je RS njihovim novcem kupovala opremu od “Vamameda” , poduzeća zbog kojeg ga spominju i u BiH, ali opet u kontekstu kaznene prijave.

I dok Đoković sada može samo zavidjeti komšiji Škrbiću na boljem pogledu na najskuplji grad na svijetu, liječnici i medicinske sestre u “boljem bh. entitetu” nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje, pa ironično, nemaju pravo da se liječe u bolnicama u kojima rade, Dodikovi kumovi Škrbić i Radišić imaju pravo da rade šta i kako hoće.

Četvrtak

Milan Mandilović, kadar Demokratske fronte, narodski rečeno, “prodao vjeru za večeru” i to tri puta da postane ministar. Prvo je bio “ostali”, pa kada je Komšić poželio, postao je Srbin, pa kada je Komšić skontao da ima Srbina viška, Mandilović je opet postao- ostali. Nacija je konačno mirna. Sada smo sigurni da ne znamo šta je Mandilović, ali ministar jeste.

Petak

Milorad Dodik, predsjednik RS rekao nezamislivo. Da je zločin u Srebrenici strašna mrlja u povijesti Srba i da je “kukavički čin” svih onih koji su sudjelovali u ubijanju između osam i devet tisuća bošnjačkih civila u Srebrenici 1995. godine.

Sve to ne bi bilo čudno, da Dodik od 2006. godine ne gradi nacionalističku retoriku upravo na toj i takvoj, nesretnoj, poklanoj i mrtvoj Srebrenici, čas umanjujući broj žrtava, čas osporavajući da se tamo skoro išta desilo.

Pročitah izjavu, sjetih se da predsjednik boluje od migrena i odletih da tražim biometeorološku prognozu i horoskop. Biometeorološka prognoza nepovoljna za kronične bolesnike (migrena spada u kroničnu bolest), a horoskop za Ribe kaže da će biti promjenjivog raspoloženja. Sada barem znamo razlog, te da bi ova izjava mogla ispariti poput magle u petak u Banja Luci kada je Dodik to i rekao.

Subota

U Republici Srpskoj svi presretni. Obilježava se sto dana rada Vlade RS. Vlade, čija predsjednica Željka Cvijanović za 100 dana nije održala ni jednu konferenciju za novinare, a kako je Dragan Čavić izračunao – zaduživala se milijun maraka dnevno.

Džaba su sada najave Milorada Dodika da netko hoće da uništi dragocjenu Republiku Srpsku. To njemu i njegovim kadrovima sjajno ide za rukom i samima.

*Urednica portala PolitičkiMerdijan 

Kopirati
Drag cursor here to close