Poplave

Doboj u blokadi: Bosna na najvećoj razini u povijesti

Vijesti / Flash | 15. 05. 2014. u 06:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanje u Doboju usljed poplava je alarmantno. Nasipi su popustili i voda je ušla na gradsko područje, u kojem je već proglašeno stanje neposredne opasnosti.

Glasnogovornica MUPRS-a Mirna Šoja je potvrdila Agenciji Fena da bi se ministar unutarnjih poslova Radislav Jovičić trebao na licu mjesta u Doboju upoznati o situaciji i ljudskim kapacitetima u tom gradu ugroženom velikim poplavama.

Rekla da je Jovičić izdao i naredbu da se osim svih raspoloživih snaga Civilne zaštite, angažiraju i pripadnici specijalne policije MUPRS-a i Ronilačkog kluba „Buk“ na ovom ugroženom terenu, kao i na području Šamca.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić izjavio je danas Radiju Doboj da je stanje na poplavljenim područjima alarmantno i istovremeno je apelovao na stanovnike Doboja da ne podliježu panici.

Ponovio je poziv svim radno sposobnim stanovnicima da dođu u poplavom pogođena područja i stave se na raspolaganje Civilnoj zaštiti i ostalim službama koje se bore s vodenom stihijom.

Uslijed obilnih padavina u prethodna dva dana, vodostaj rijeke Bosne je porastao do razine koja je najveća ikad zabilježena na hidrološkoj stanici Doboj, potvrđeno je iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Naime, rijeka Bosna je porasla više od pet metara u prethodna 24 sata i prema promatranju od 7.00 sati iznosi 620 centimetara.

Kota izvanredne obrane je također pređena i na hidrološkoj stanici Delibašino selo za 110 cm, a vodostaj Vrbasa u Banjoj Luci iznosi 430 cm.
Vodostaj rijeke Drine na hidrološkoj stanici Radalj kod Zvornika iznosi 539 cm i u blagom je porastu.

''Svi putni magistralni i regionalni koji vode u i iz grada su u prekidu tako da je Doboj u totalnoj blokadi'', potvrdila je glasnogovornica Civilne zaštite RS-a Branka Klarić.

S lica mjesta dolaze vijesti o evakuaciji stanovništva iz kuća u koje je voda prodrla čak do drugog kata. Na zahtjev gradonačelnika Doboja angažirano je 20 vojnika Oružanih snaga BiH i jedna mašina inženjerije iz garnizona u Doboju.

Na području Bijeljine poplave je izazvala rijeka Lukavac u naseljima Donja Bukovica i zaseoku Bukvari, gdje je voda ušla u četiri kuće. Janja je poplavila kompletno istoimeno naselje.

Rijeka Drina u Bijeljini je poplavila i naselja Janja, Amajlije i Popovi, a blokirani su putni pravci Bijeljina - Zvornik, Bijeljina-Tuzla, Bijeljina-Brčko, a sinoć je u tom gradu proglašeno i izvanredno stanje.

Vodostaj rijeke Bosne u Zenici je premašio razinu od četiri metra pa se u njenom slivu poduzimaju preventivne mjere u očekivanju izlijevanja vode iz riječnog korita.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici u 20 sati je 470 cm i u porastu je za 20 cm u odnosu na zadnje posljednje mjerenje i još uvijek raste.

U Zenici na putnom pravcu prema naseljima Babino, Sebuje, Arnauti,na lokalitetu kod poduzeća ŽGP, došlo je do izlijevanja rijeke Babina, kao i kod podvožnjaka za naselje Blatuša, za ulazak u grad iz pravca Doboja i u naselju Nemila - pravac Orahovica.

U naselje Mokušnice na lokalitetu kapije II bitnije je došlo do izlijevanja Babine rijeke, a do izbijanja podzemnih voda došlo je na lokalitetima naselja Tetovo, Janjići i Blatuša. U naselja Zivkovići, Skutovo, su bujične vode, a u naseljima Ljubetovo i Dolipolje prijeti poplava objekata.

Zbog obilnih kišnih padalina koje su prouzročile brojne poplave, Vlada Brčko distrikta na sinoćnjoj izvanrednoj sjednici proglasila je stanje elementarne nepogode.

Dogradonačelnik Esed Kadrić kazao je da je stanje teže nego u prethodnom plavnom valu početkom ovog mjeseca.

"Angažirani smo na terenu i najvažnija nam je zaštita života naših građana. Vlada čini maksimalne napore da ne dođe do ljudskih žrtava“, istaknuo je Kadrić.

Zbog poplava obustavljena je nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Brčko distrikta.

"Cijela situacija je pod nadzorom. Zemlja je zasićena vodom od prethodnih poplava i izljeva se na većinu prometnica. Za sada je ugroženo oko 250 stambenih i pratećih objekata kao i farme“, kazao je predstojnik vladina Odjela za javnu sigurnost Uroš Vojnović. 

Vodostaj većine rijeka u Bosni i Hercegovini naglo je povećan a najteže stanje bilo je na području sarajevske te tuzlanske županije.

Rijeke Miljacka i Željeznica koje protječu Sarajevskim poljem zbog obilnih kiša dosegnule su razinu veću od tri metra pa je u glavnom gradu BiH iz opreza zabranjen prolazak pješačkim mostom Drvenijom.

U naselju Rajlovcu voda je naglo okružila jedan trgovački centar pa je civilna zaštita morala intervenirati kako bi iz njega evakuirala oko dvije stotine zaposlenih i kupaca koji su se ondje zatekli.

Najugroženija su stambena naselja u rubnim dijelovima grada gdje su nabujale rijeke i potoci zaprijetili desecima kuća a u prekidu su neke lokalne prometnice.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoreno je danas da je situacija na putevima RS izrazito teška.

Snijeg pada i zadržava se na kolovozu preko Vlašića, Mliništa, Kupresa, te u višim predjelima romanijske regije, a saobraćaj na putovima je veoma otežano, te se savjetuje upotreba zimske opreme.

Iz Auto-moto saveza RS savjetuju svima koji bi trebali danas ili sutra putovati, da na put ne kreću bez prijeke potrebe, posebno prema Bijeljini, Zvorniku i Doboju, jer se očekuje i pogoršanje situacije s obzirom da su brane na Hidroelektrani na Drini puštene, a i kiša neprestano pada.

Velike poteškoće stvaraju i aktiviranja brojnih klizišta i oštećenja kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, jednom kolovoznom trakom. Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozorava se na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Vozačima se savjetuje da voze oprezno na mokrim dijelovima kolnika, da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima za vožnju i da paze na sigurnosni razmak od drugih vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close