1.600 udruženja

Dobar biznis? U BiH stalno niču nova braniteljska udruženja

Vijesti / Flash | 10. 08. 2016. u 09:35 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do smanjenja braniteljskih udruženja na području FBiH doći će stupanjem na snagu zakona o osnivanju udruženja od posebnog društvenog značaja, potvrdio je za Faktor.ba Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Trenutno je u FBiH oko 1.600 ovakvih udruženja i, kako kaže Bukvarević, svaki mjesec osnivaju se nova, a jedan od razloga je taj što udruženje mogu osnovati tri čovjeka.

"Mi ćemo putem zakona ponuditi kriterije, a koliko će ih braniteljske organizacija ispuniti, ne mogu dati takvu procjenu. Želimo da se apsolutno objedine udruženja. I kada dobiju certifikat udruženja od posebnog značaja, predlažemo da se udruže u koordinaciju. Kao predlagač zakona, mi predlažemo kriterije koje trebaju ispuniti te organizacije. Apsolutno će doći do ogromnog smanjenja udruženja", govori Bukvarević.

Objašnjava da će buduće organizacije morati podnositi dokaze o održavanju godišnjih skupština, podnositi financijske izvještaje i ispunjavati sve obveze prema državi.

"Nažalost, do sada nismo radili revizije kojima bismo provjerili ispunjavaju li sve obveze kao udruženja, jer naše ministarstvo ima nadležnost za reviziju rada onih koje financira. I svi koje mi pomažemo moraju opravdati sredstva koja su dobili, kako bi mogli očekivati i naredna financiranja. Međutim, sigurno je da od 1.600 udruženja na raznim razinama ima onih koji nisu održali skupštine već godinama ili imate onih kod kojih se predsjednik nije promijenio u posljednjih 20 godina", govori Bukvarević.

Naglašava da se tome mora stati ukraj.

"Definitivno treba uvesti jasnu proceduru da svako udruženje mora podnijeti izvještaj o održanoj izbornoj/izvještajnoj skupštini, o utrošenim sredstvima i svim obvezama koje su dužni da urade. Prema našim podacima, imamo veliki broj udruženja i, što je zanimljivo, svakog mjeseca se pojavljuju nova udruženja, jer tri čovjeka mogu formirati udruženje. Ako nisu zadovoljni udruženjem u kojem jesu, mogu se odvojiti i napraviti novo. Po našim procjenama, godišnje oko 10 milijuna KM sa svih razina se izdvaja za ovakva udruženja", rekao je Bukvarević za Faktor.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close