Veleposlanstvo Švedske

Do 25. srpnja 1.255 osoba iz BiH podnijelo zahtjev za azil

Vijesti / Flash | 30. 07. 2012. u 14:55 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku 2011. godine 981 osoba iz BiH podnijela je zahtjev za azil u Švedskoj, a do 25. srpnja ove godine 1.255 osoba zatražilo je azil, priopćilo je danas Veleposlanstvo Švedske u BiH.

"Kao što je i ranije objavljivano društveno-ekonomski razlozi nisu osnova na kojem se odobrava azil. Zahtjevi, bazirani na takvoj osnovi, koje podnose osobe koje dolaze iz BiH i dalje bivaju odbijeni", upozoravaju iz Veleposlanstva.

Od 1. svibnja 2012.  Švedska primjenjuje "Direktivu o povratku" Europske unije. U skladu s ovim novim pravilima, osoba čiji je zahtjev za azil odbijen bit će vraćena u zemlju porijekla i može dobiti "zabranu ponovnog ulaska".

U slučaju najvećeg broja zahtjeva podnesenih od osoba koje dolaze iz BiH, ova "zabrana" obično se izdaje na period od dvije godine, rečeno je u današnjem priopćenju.

Od 1. svibnja 2012. više od 300 osoba vraćeno je iz Švedske i njima je određena "zabrana ponovnog ulaska", što znači da su ove osobe, ne samo putovale uzalud, nego njima neće biti dozvoljeno putovanje u zonu Schengena za razdoblje važenja "zabrane ponovnog ulaska".

Suradnja između vlasti BiH i Švedske je veoma dobro uspostavljena i jaki i zajednički napori će se nastaviti da bi se ispravio trenutni trend, kaže se u priopćenju Veleposlanstva Švedske u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close