analiza

Djeca Sarajeva nisu zaražena salmonelom, mogući higijenski propusti

Vijesti / Flash | 27. 04. 2015. u 15:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analizom uzorka hrane od ponedjeljka, 20. travnja, iz centralne kuhinje Javne ustanove ''Djeca Sarajeva'' izolirana je salmonela enteritidis. Analizu je vršio Zavod za javno zdravstvo Županije Sarajevo. Uzet je uzorak obroka - tjestenina s jajima, pavlakom i sirom.

Direktorica tog zavoda Snježana Balta novinarima je kazala da Zavod sa JU ''Djeca Sarajeva'' ima ugovor o suradnji koji podrazumijeva da se jednom tjedno uzimaju uzorci hrane iz centralne kuhinje i pet briseva površina. Osim toga, sa ostalih lokaliteta uzima se jednom mjesečno uzorak gotove hrane.

''Kada smo u ponedjeljak uzimali uzorak, na meniju je bila zapečena tjestenina sa sirom, pavlakom i jajima, nažalost moram potvrditi da je iz tog uzorka izolirana salmonela enteritidis'', rekla je Balta.

Istaknula je da je, vjerovatno, došlo do higijenskog propusta osoba koje rade ili je problem u namirnica koje se miješaju, ali da će istraživanje precizirati problem. U srijedu, prošlog tjedna, kada su se djeca počela javljati sa tegobama na Infektivnu kliniku u Sarajevu ponovo su uzeti uzorci hrane i brisevi radnih površina, pribora i ruku uposlenih, a rezultati će biti u naredni četvrtak.

Naime, na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo u srijedu su se počeli javljati mališani iz vrtića u okviru JU "Djeca Sarajeva".

Kod djece je zabilježena visoka temperatura, opća slabost, iscrpljenost, dijareja i povraćanje. Pregledano je ukupno 193 djece, od čega je 51 hospitalizirano.

Kopirati
Drag cursor here to close