Mostarski ogranak

Disciplina u HDZ-u 1990: Hoće li stranka izgubiti jednog Raguža?

Vijesti / Flash | 17. 04. 2014. u 09:48 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HDZ 1990 mogao bi ostati bez mostarskog ogranka ako županijski ogranak devedesetke u HNŽ-u predloži stegovni postupak protiv predsjednika Gradskog odbora stranke Slavena Raguža, na što će on reagirati istupom iz stranke.

Naime, Predsjedništvo HDZ 1990 je na sjednici održanoj u Travniku donijelo odluku o pokretanju stegovnog postupka ''protiv pojedinaca koji su svojim djelovanjem opstruirali provođenje stranačkih odluka ili medijskim istupima naštetili ugledu stranke''.

''Kad je županijska razina u pitanju, kako mi govore, problem je što sam tražio pokretanje stegovnog procesa protiv zastupnika HDZ-a 1990 u Domu naroda...''

(Ne)disciplina

Iako se iz 'devedesetke' demantira da postoji raskol, odluka je posljedica neslaganja u stranci koji tinja nakon pregovora o nastupu HDZ-a 1990 na zajedničkoj listi Hrvatskog narodnog sabora i njegova odbijanja potvrđenog prošlog tjedna.

Kako nam je potvrdio sam Raguž, zamjera mu se to što njegova politika nije u skladu s politikom stranke te kako ima informacije kako u prijedlogu županijskog odbora stoji da se on izbaci iz stranke te da se raspusti gradski odbor HDZ-a 1990.

Kaže kako je upoznat s tim da je bilo nekih razgovora na Predsjedništvu stranke o njegovoj ''disciplini'', ali da još uvijek nema nikakvu službenu informaciju o tome.

''Kad je županijska razina u pitanju, kako mi govore, problem je što sam tražio pokretanje stegovnog procesa protiv zastupnika HDZ-a 1990 u Domu naroda radi glasovanja za izmjene Zakona o proračunima i mog protivljenja usvojenom Nacrtu proračuna HNŽ'', rekao je za Bljesak.info Raguž dodavši kako je navodni problem i u tome što se protivi infiltriranju Krešimira Zubaka i njegovih snaga kroz vrh stranke.

Nisu se spominjala imena

''Po pitanju nastupa na izborima, ranije sam rekao da nije sporno što će HDZ1990 ići odvojeno, dapače, međutim sporna je po meni netaktična i nestrateška priroda te odluke. Ako su ovo stavovi po kojima se ne uklapam u nečije kalupe, bit će mi drago čuti suprotne argumente. Ako je argument samo činjenica da postoji tamo neka većina koja namjerava izglasovati raspuštanje gradskog odbora ili stegovni protiv mene, samo zato što ih ima više i što sam im ja smetnja, to neće biti problem, ja ću cijeli proces olakšati tako što su sam otići'', rekao je Raguž za Bljesak.info.

''Smjene Gradskog odbora neće biti iako je bilo takvih prijedloga prema samom predsjedniku stranke''

No, iz mostarskog odbora stranke doznajemo kako je Županijski odbor nezadovoljan radom Slavena Raguža jer ''nije poduzeo akte koji su se od njega očekivali'', ali da će Gradski odbor ostati ''netaknut''.

''Smjene Gradskog odbora neće biti iako je bilo takvih prijedloga prema samom predsjedniku stranke'', rečeno je Bljesku iz izvora iz Gradskog odbora, koji je želio ostati anoniman.

I iz 'devedesetkina' odbora u HNŽ-u portalu Bljesak.info potvrđeno je kako ne bi trebalo biti kazni za čelnika mostarskog Odbora stranke. Luka Faletar, član Predsjedništva Županijskog odbora HDZ 1990, rekao je za Bljesak.info kako taj ogranak na sastanku povodom planiranja izborne strategije nije spominjao nikakva imena.

Kazna za Josipovićku

''Ne mislim da će protiv Slavena Raguža biti pokrenut stegovni postupak. Na predsjedništvu stranke je zaključeno da će se o članovima koji ne poštuju politiku stranke pokrenuti prikupljanje dokumentacije, ali ničija imena nisu spominjana'', rekao je Faletar za Bljesak.info.

Naglasio je samo kako je siguran stegovni postupak protiv Slavice Josipović te kako je na sjednici u Travniku Predsjedništvo HDZ-a 1990, a na zahtjev Županijskog odbora HDZ 1990 Srednja Bosna, jednoglasno dalo odobrenje za pokretanje stegovnog postupka i protiv nje radi teže povrede članske obveze.

Naime, Josipović je u jednom medijskom nastupu istaknula kako većina članova Županijskog odbora ŽSB HDZ 1990 i članova Općinskih odbora ŽSB HDZ 1990, nije zadovoljna dosadašnjim stranačkim djelovanjima te kako se predsjednik stranke Martin Raguž nije izdigao iznad osobnih interesa.

Josipović je u jednom medijskom nastupu istaknula kako većina članova u Središnjoj Bosni nije zadovoljna te kako se predsjednik stranke Martin Raguž nije izdigao iznad osobnih interesa.

Županijski odbor HDZ-a Središnje Bosne ogradio se od ovakvih istupa nazvavši ih samostalnim istupima Josipovićke te nastojanjem da se samostalno pozicionira na listama HNS-a za izbore što, kako tvrde, ''nije mogla zbog svoje sebičnosti ostvariti u HDZ 1990''. Najavili su njezinu smjenu s mjesta predsjednice ŽO ŽSB HDZ 1990.

Samostalno na izbore

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990. Anto Bilić za Dnevni list odbacio je bilo kakve spekulacije o raskolu u stranci, kazavši kako iza Josipovićke stoje tek tri čovjeka.

''Što se tiče našeg odbora, mi smo jednoglasno izglasovali da idemo samostalno na izbore. Zašto? Pa zato što je kvalitetnom analizom izbornih rezultata iz 2010. i 2012. zaključeno kako Hrvati središnje Bosne, ukoliko i išli zajedno, gube jednog zastupnika u županijskoj Skupštini i jednog zastupnika u federalnom Parlamentu'', rekao je Bilić mostarskim novinama.

Predsjedništvo HDZ 1990 zakazalo je sjednicu Središnjeg odbora 26. travnja 2014. godine kada će biti poznat konačan rasplet oko stegovnih postupaka u stranci.

Kopirati
Drag cursor here to close