Izmjene zakona

DF: Vlada donijela nezakonitu uredbu o imenovanjima u elektroprivredama u FBiH

Vijesti / Flash | 23. 10. 2015. u 16:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj izvanrednoj sjednici po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH.

Tajnik Ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipe Buljan u obraćanju zastupnicima je kazao da se zakon ovim izmjenama usklađuje sa Zakonom o prekršajima.

Istaknuo je da je kapital poduzeća iz elektroenergetskog sektora već upisan na Vladu Federacije BiH, a postoji i Uredba o vršenju ovlaštenja organa Federacije BiH u gospodarskim društvima s učešćem državnog kapitala te su ove izmjene na neki način usklađivanje s tim aktima.

Predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić upozorio je da se radi o presedanu jer se viši pravni akt - zakon usklađuje s nižim pravim aktom što je u ovom slučaju Uredba, ocjenjujući da se ovim pokazuje nepoštivanje pravnog sustava u FBiH.

''Ovim je Vlada priznala da je donijela nezakonitu uredbu kada su u pitanju ovlaštenja i imenovanja u dvjema elektroprivredama u Federaciji'', stav je Đonlagića.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) također su upozorili na obrnut tijek stvari jer je potrebno uredbu kao podzakonski akt usklađivati sa zakonom.

Predsjednik Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Nasir Beganović naglasio je da se sporna Uredba nije odnosila samo na ovaj zakon nego se odnosi na sva poduzeća s većinskim državnim vlasništvom zbog čega za njega nije problem što se ovaj zakon usklađuje s Uredbom.

Kopirati
Drag cursor here to close