Nitko nas nije zvao

DF razmišlja o koracima: SDA i HDZ BiH ih već zaobilaze?

Vijesti / Flash | 03. 03. 2015. u 12:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Članovi Predsjedništva Demokratske fronte održat će danas telefonske konsultacije o daljnjim koracima'' kazao je Feni tajnik ove stranke Sifet Podžić istaknuvši kako oni nisu dobili službeni poziv za današnje pregovore o formiranju Vlade FBiH.

''Prema našim informacijama, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović danas će razgovarati o formiranju Vlade FBiH nakon posjete predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, ali nas nitko nije zvao'', rekao je Podžić i istaknuo kako DF nije prekinuo pregovore o formiranju Vlade FBiH, već da su tijekom prošlih pregovora napustili taj sastanak, jer nisu mogli razgovarati "pod onakvim uvjetima".

A uvjeti su, kako je rekao predsjednik DF-a Željko Komšić u ponedjeljak navečer u Mostaru, to da se njegovoj stranci ''pojeftinjuju glasovi''.

''Vrijediš onoliko koliko imaš glasova na izborima, to ti je mjera svega. Ne može birač Demokratske fronte vrijediti manje od birača HDZ-a. Ako je gospodin Izetbegović spreman svojih 300 tisuća birača skoro poistovjetiti sa 118 tisuća birača HDZ-a, u redu, to je njegov problem, ali mi svoje birače nećemo na takav način pojeftinjavati'', rekao je Komšić te ponovio kako je njegova stranka napravila ''ogroman ustupak kada je riječ o Vijeću ministara vodeći računa da ta velika priča o EU integracijama ne propadne''.

''Ne možete očekivati da mi pristajemo na nešto što nije osnovni demokratski standard nigdje u svijetu'', rekao je Komšić.

Istodobno, dok je Komšić u Mostaru govorio o tome kako ne želi sudjelovati u takvoj raspodjeli vlasti, dopredsjednik SDA Bakir Izetbegović, pozvao ga je za pregovarački stol.

''Predsjedništvo SDA pozvalo je koalicijske partnere, a posebno Demokratsku frontu, da se ponovo uključe u proces implementacije izbornih rezultata, kako bi u zakonskom roku mogla biti formirana vlast na svim razinama'', istaknuo je zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović nakon sjednice stranačkog predsjedništva održane u ponedjeljak navečer u Sarajevu.

Izetbegović je naglasio kako ovoj stranci nije prihvatljiva manjinska vlada, već stabilna vlada u kojoj će sudjelovati sve koalicijske stranke. Dodao je kako ova stranka za sada nema namjeru ulaziti u koalicije s drugim strankama, jer želi posao formiranja vlasti završiti sa DF-om.

''Pozivamo DF da se vrati za pregovarački stol, a ne da olako odustane. Za SDA je potrebno da imamo koherentnu vlast'', istaknuo je Izetbegović.

S druge strane, i HDZ-u BiH je razmatrao kako postupiti u novonastaloj situaciji i danas nastaviti razgovore s SDA. Izvoti blisku HDZ-u BiH kažu da je u igri nekoliko opcija, od povratka DF-a za pregovarački stol do manjinske Vlade, ili čak uspostave koalicije s novim partnerima.

Kopirati
Drag cursor here to close