Burić

DF o foteljama u HNŽ: Koalicija nema izgleda za dugo trajanje

Vijesti / Flash | 25. 01. 2015. u 11:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Demokratska fronta kroz tri ministarske pozicije, koje traži u županijskoj vlasti, može i želi napraviti pozitivne pomake, želi uvjeriti građane da se bolje i uspješnije mogu voditi resori u ovoj županiji'', izjavila je za Oslobođenje Ružica Burić, predsjednica Županijskog odbora DF-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Navodeći kako Demokratska fronta ne želi po svaku cijenu ući u izvršnu vlast, Burić kaže kako ta stranka si ne smije dopustiti luksuz da ulazi ''u kombinatorike u kojima bi bila fikus''.

Megalomanski zahtjevi

Burić kaže kako je DF u skupštinskoj većini ravnopravan partner i kao takav treba sudjelovati i u izvršnoj vlasti.

''Uz to, nisu u kvoti raspodjele samo ministarstva, njih jedanaest, nego i pozicije rukovodstva Skupštine HNŽ-a i premijera'', rekla je Burić i istaknula kako je Demokratska fronta, ''kao odgovoran koalicijski partner'', podržala zahtjeve HDZ-a BiH i SDA da im pripadnu rukovodeće pozicije u Skupštini.

''U Zeničko-dobojskom kantonu HDZBiH ima dva mandata u Skupštini, a prvi put su dobili i dva ministarstva. Niti jednom DF u tom slučaju nije rekao da su to megalomanski zahtjevi, kao što se nama u ovoj županiji od tog istog HDZ-a pokušava prebacivati. Demokratska fronta se ne služi takvim podmetanjima i uvijek je spremna na kompromise, koji vode boljem i uspješnijem radu i zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama'', rekla je Burić Oslobođenju.

Kaže kako su u svim županijama gdje DF, HDZ i SDA čine skupštinsku većinu dogovorena i potpisana programska načela djelovanja.

''DF se uistinu pridržava svih dogovorenih načela i u svim koalicijama jeste i bit će iskren partner. Imamo pravo, dakako, to isto očekivati i od drugih koalicijskih stranaka. U protivnom, ova koalicija nema izgleda za dugo trajanje'', rekla je Burić.

Burić kaže kako uz prvotni stav HDZ-a BiH da se smanji broj ministarstava u Vladi HNŽ-a ''nije išlo nikakvo obrazloženje tvrdnje da bi se time postigle nekakve uštede''.

Matematička kombinatorika

''Nitko, i ni jednom riječju nas nije u to uvjerio, naveo o kojim se uštedama radi, kolike su, kakvi su pozitivni, a kakvi i koliki negativni efekti predloženih promjena, ništa drugo. I kako onda tu vrstu zahtjeva shvatiti? Što se nas u DF-u tiče, u pitanju je jedino matematička kombinatorika koja jedne dovodi u povoljniji, druge u nepovoljniji položaj u raspodjeli županijske izvršne vlasti – a u takvim kombinatorikama mi ne želimo sudjelovati'', navela je Burić i dodala da što se DF-u tiča, vlast, prema kriterijima elementarnog poštenja koalicijskih partnera, može formirati već sutra.

''Za sve drugo, nažalost, morate pitati druge stranke koje u ovu priču ulaze sa svojim računicama. Predstavnici HDZ-a BiH su na jednom od sastanaka odustali od zahtjeva za smanjenje broja ministarstava da bi na sljedećem sastanku to negirali i ponovno se vratili tom zahtjevu'', navela je Burić.

Istaknula je kako se HDZ-u ne žuri jer imaju tehničku Vladu dok SDA ističe da se neće formirati nova Vlada sve dok se ne riješi pitanje imenovanja Komesara u HNŽ.

''Kad se sve to stavi na vagu, formiranje vlasti se može i značajno otegnuti. Naravno da im se ne žuri jer ta tehnička Vlada ubrzano radi na novim neopravdanim upošljavanjima u skoro u svim ministarstvima'', kaže Burić za Oslobođenje.

Podsjećamo, proteklog tjedna proglašen je propalim pokušaj dogovora HDZ-a BiH, SDA i DF-a oko uspostave vlasti u HNŽ-u. Naime, nakon početnih prijedloga o smanjenju broja ministarstava sa 11 na osam, HDZ BiH se tomu usprotivio, a zastoj u pregovorima je nastao i zbog raspodjele ministarstava i zahtjeva DF-a za ministarskim pozicijama.

Ova koalicija poljuljana je i na fedralnoj razini, pa se čeka zaključak razgovora visokih dužnosnika DF-a i SDA o tomu kako dalje nastaviti s aktivnostima oko formiranja vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close