Jovo nanovo

DF neće u federalnu vladu - traži se novi partner

Vijesti / Flash | 01. 03. 2015. u 16:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Demokratske fronte (DF) napustili su sastanak u Sarajevo koji je organiziran s ciljem formiranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i raspodjele ministarskih pozicija.

Nakon manje od pola sata, Željko Komšić napustio je sastanak.

Predsjednik stranke Željko Komšić je kazao novinarima da u novoj Federalnoj vladi neće biti ministara iz reda DF-a.

"Razgovarao sam sa Bakirom Izetbegovićem. Nismo uspjeli doći do dogovora što se nas tiče, SDA je spremna da izađe HDZ-u BiH u susret kada je u pitanju broj ministarstava, to je šest pozicija, a od nas se očekuje da idemo na četiri pozicije", istakao je Komšić, te dodao da je DF uradio puno ustupaka kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara i da su, kako je dodao, uzaludno očekivali da se poštuje njihov izborni rezultat.

Naglasio je da je ta stranka spremna podržati tzv. ''manjinsku vladu'', te da će glasati i za taj oblik samo da Federacija BiH dobije vlast.

"Ako se ne možemo dogovoriti nema potrebe da zavlačimo narod, imaju našu podršku da formiraju vladu, a kako će se dalje dogovarati ja ne znam", kazao je Komšić.



Dragan Čović lider HDZ-a i Bakir Izetbegović zamjenik predsjednika SDA nisu mogli konkretno reći koji su to daljnji koraci nakon što je Željko Komšić odbio sudjelovati u sastavu nove Vlade.

Izetbegović je rekao kako će još jednom razgovarati sa Željkom Komšićem, a da će nakon sutrašnje sjednice predsjedništva SDA biti donesena konačna odluka o tome na koji način će biti formirana Vlada Federacije BiH.

Naveo je kako je jučer s Komšićem dogovorio da DF-u pripadnu četiri ministarske pozicije i da zajedno sa SDA imenuju ministra poljoprivrede, a da je prijedlog bio da HDZ-u pripadne pet hrvatskih pozicija i jedna iz reda 'ostalih'.

Također, rekao je da je Komšić bio pristao na taj prijedlog i da je dogovor bio da Izetbegović danas to iznese na sastanku. Međutim, kako dalje tvrdi Izetbegović, kada je on to rekao, Komšić je odustao od daljeg sudjelovanja na sastanku i napustio salu.

''Komšić nas je iznenadio neokliko puta svojim stavovima, te se nadam da će se predomisliti'', rekao je Izetbegović ponovivši raniji stav da će vlast biti formirana do 11. ožujka.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da će se u ponedjeljak vidjeti kako dalje, te da bi novi sastanak trebao biti organiziran u utorak.

''Zadnji rok je 11. ožujka, a trebalo bi ostaviti prostora da sutra zauzmemo stavove prije novog dogovaranja u utorak'', rekao je Čović.

Podsjećamo, sastanak čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) i Demokratske fronte (DF) počeo je u Sarajevu u 16.00 sati.

U ime SDA prisutni su bili zamjenik predsjednika Stranke Bakir Izetbegović, potpredsjednik Adil Osmanović i budući premijer FBiH Fadil Novalić. U ime DF-a tu su predsjednik Stranke Željko Komšić, generalni tajnik Sifet Podžić i član Predsjedništva DF-a Emir Suljagić, dok su u ime HDZ-a BiH prisustvali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Kopirati
Drag cursor here to close