Obraćanje javnosti

Deset poruka Angele Merkel

Vijesti / Flash | 02. 09. 2015. u 05:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel, kojoj su ovih dana mediji i javnost prebacivali odugovlačenje u izjavama povodom antiazilantskih prosvjeda, poslala je u svom obraćanju javnosti najmanje deset poruka i jasno se stavila protiv poticatelja na mržnju, analizirali su njemački mediji.

Tema izbjeglica dominirat će ostatkom njezinog legislativnog razdoblja i to bi mogla biti i proba za njezinu kancelarsku funkciju, ocjenjuju mediji i ističu da je ona pred novinarima, najoštrije osudila i verbalnu i svaku drugu mržnju prema strancima, prenio je Tanjug.

''Nema tolerancije protiv onih koji zastrašuju ljude'', poručila je Merkel, što je njezina prva poruka, i pohvalila sliku, koju Njemačka šalje svijetu, ukazujući da ''svijet vidi Nemačku, kao zemlju nade i šansi, što nije uvijek bilo tako''.

Druga poruka odnosi se na pitanje što se u politici prema izbjeglicama mora konkretno dogoditi i tu je Merkel govorila o ''velikom nacionalnom izazovu za duže vrijeme'' i najavila za 24. rujna paket mjera kojima bi se rješavalo izbjegličko pitanje.

U tom paketu bi trebale biti mjere za brže i efikasnije rješavanje izbjegličkog pitanja, kao i one koje određuju brži povratak odbijenih azilanata u njihove zemlje, a to se, prije svega, tumače mediji, odnosi na ljude s Balkana, koji zato što u tim zemljama nema ni rata ni političkog progona, skoro da ni nemaju nikakvu šansu da dobiju azilantski status.

''Njemačka temeljitost je super, sada se traži i nemačka fleksibilnost''', rekla je Merkel i troškove najavljenog programa označila u milijardama.

Treća poruka, kako navodi Der Spiegel, odnosi se na Europu i raspodjelu izbjeglica. Merkel, želi, prije svega, da se promijeni to što istočnoeuropske zemlje izbjegavaju primiti sirijske izbjeglice.

''Europa, kao cjelina, mora se pokrenuti'', zahtjevala je Merkel i upozorila da neuspjeh Europe u pitanju izbjeglilca prijeti daljim neuspjehom u ukupnim vrijednostima građanskih prava.

Ona, zajedno s Francuskom, želi izvršiit pritisak da se u Italiji i Grčkoj grade prihvatni centri i da se s Turskom vode ''prijateljski i razgovori od povjerenja'' po pitanju izbjeglilca.

Četvrta poruka je istočno-zapadni problem u samoj Njemačkoj, gdje su se posljednjih dana istočno-njemački političari branili pred dojmom da je mržnja prema izbjeglicama istočni problem.

''Tako nikako ne možemo ići dalje'', rekla je Merkel, inače porijeklom iz Istočne Njemačke.

Njezina peta poruka se odnosi na Europu slobodnih granica.

'''Sporazum Dublin III više ne funkcionira", rekla je.

Prema takozvanom Dublinskom principu EU za pitanje prava za azil odgovorna je ona zemllja EU u koju je podnositelj prvo ušao prilikom ulasksa u EU, sada, međutim, mnogi putuju dalje, a Njemačkoj.

Merkel je najavila da će, u slučaju da se tu ništa ne promijeni, princip o slobodnom kretanju unutar EU moći doći na pregovarački stol.

''Mi to, međutim, ne želimo'', rekla je Merkel, koja je na svojoj ljetnjoj konferenciji za tisak, spomenula i Grčku te pohvalila njihovu spremnost za reforme i izrazila optimizam, što mediji nazivaju njezinom šestom porukom.

Sedma se odnosi na Ukrajinu i Merkel, kako je tumače, želi da mirovni proces ponovno oživi.

Kada je riječ o mogućem susretu s ruskim predsednikom Vladimirom Putinim - i to je moguće, ali Merkel želi prvo telefonske razgovore u četvoro - Njemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina, tumače mediji.

Njezina osma poruka odnosi se na Ameriku, gdje je ona bila jasna.

''Nama je potrebna kooperacija s američkim obavještajnim službama'', rekla je Merkel.

Deveta poruka Merkel odnosi se na Njemačku i svijet i tu je ona na novinarsko pitanje vidi li svoju zemlju kao svjetsku silu, naglasila da ona ne razmišlja u tim kategorijama.

Rekla je, također, da ako Njemačka razmišlja o intervencijama ''onda uvijek samo zajedno s našim saveznicima''.

Posljednja, deseta poruka Merkel, koja se nalazi na polovini svog mandata, odnosi se na sljedeće izbore 2017. godine i njezinu novu kandidaturu za kancelara i tu je ona u svom tipičnom maniru odgovorila tako što je to ostavila otovrenim.

Kopirati
Drag cursor here to close