neosporne činjenice

Deset dokaza da Turska trguje sa ISIL-om

Vijesti / Flash | 01. 12. 2015. u 16:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan izjavio je da je spreman podnijeti ostavku ako bude potvrđeno da Turska kupuje naftu od terorista ISIL-a. On je također rekao da su sve optužbe o kupovini nafte od terorista neprihvatljive i nemoralne.

„Da bi se uiopće pričalo o tome, potrebno je predati dokaze“, izjavio je on.

To nije prvi put da turski predsjednik daje sporne izjave. Predstavljamo niz činjenica koje ukazuju na to da izjave turskih dužnosnika kako Ankara nije umiješana u trgovinu nafte sa ISIL-om i nisu toliko neosporne.

Snimke iz svemira

Prvo, ruski predsjednik Vladimir Putin je u okviru summita G20, koji je nedavno održan u Antaliji, predao dokaze da nafta koju proizvodi ISIL na području Sirije u velikoj mjeri završava u Turskoj.
Putin je tada precizirao da su snimke napravljene iz zraka, s visine od oko pet kilometara, gdje se jasno vidi kako cisterne jedna za drugom nestaju iza horizonta.

Istraživanje Guardiana

Drugo, britanski list Guardian proveo je istraživanje u kojem se navodi da Ankara podržava radikalne islamiste koji se bore protiv predsjednika Sirije Basara el Assada.

Još od 2012. godine, piše Guardian, džihadisti su se okupljali u turskim hotelima i kafićima, odakle su išli za Siriju, pritom se ne skrivajući od turskih vlasti. Turski biznismeni su još tada počeli sklapati unosne poslove sa teroristima o kupovini ilegalne nafte. Na taj način ISIL je tjedno zarađivao oko 10 milijuna dolara, dok su se turske vlasti držale po strani.

Napad na Su-24

Napad na ruski bombarder Su-24 uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je ruska avijacija počela uništavati konvoje cisterni koji su prevozili naftu iz Sirije u različite zemlje.

Rukovoditelj Centra za Aziju i Bliski istok Ana Glazova smatra da tolika količina nafte nije mogla ostati neprimijećena od strane turskih vlasti, što dovodi do zaključka da su umiješani u taj biznis.

Turska opozicija

Zamjenik predsjednika prokurdske Narodne demokratske stranke u Turskoj Idris Baluken izjavio je da je napad na ruski vojni avion bila unaprijed planirana akcija. Prema njegovim riječima, obaranje ruskog aviona može se protumačiti kao želja Ankare da se umiješa u vojnu operaciju Rusije koju vodi protiv terorista u Siriji.

I bivši zastupnik turske opozicijske Republikanske narodne stranke Mehmet Ali Ediboglu kaže da je prodaja nafte jedan od najvažnijih izvora financiranja džihadista, te da sa ISIL-om surađuju kako turski, tako i irački biznismeni.

Uhićenje novinara u Turskoj

Glavni urednik turskog lista „Džumuhurijet“ Džan Dundar i dopisnik Erdem Gul uhićeni su zbog objavljivanja informacija o isporukama oružja teroristima ISIL-a od strane turskih vlasti. U svibnju 2015. godine list je objavio fotografije kolone turskih kamiona. Kako je priopćio list, oni su prevozili oružje i municiju za militante koji se bore protiv vladinih snaga Sirije.

Turske vlasti su u početku odbacivale optužbe, tvrdeći da se u kamionima nalazila humanitarna pomoć. Kasnije su neki turski činovnici pretpostavili da je oružje koje se nalazilo u kamionima moglo biti namijenjeno turkmenskim jedinicama koji se bore u Siriji.

Međutim, nešto kasnije okrivljeni su i visoki predstavnici turske vojske general Ibrahim Ajdin, pukovnik Buhanetin Džihanigiroglu i general Hamza Dželapoglu za formiranje terorističke grupe i špijunažu. Oni su, naime, u siječnju 2014. godine zaustavili kamion pun sanduka na kojima je bila oznaka „medicinski preparati“, ali nakon otvaranja ustanovljeno je da su bili puni municije.

Obiteljske veze


Svojevremeno je Ministarstvo inozemnih poslova Sirije priopćilo da je obaranje ruskog aviona Su-24 pokazalo cijelom svijetu da turski predsjednik podržava teroriste i posavjetovalo Washington da istraži informaciju o tome da je sin Recepa Tayipa Erdogana umješan u nezakonitu trgovinu naftom sa ISIL-om.

„Sva nafta isporučena je sinu turskog predsjednika. Kada je Rusija počela bombardirati infrastrukturu ISIL-a i cisterne sa naftom, Turska je počela nervozno reagirati. To je u velikoj mjeri utjecalo i na Erdogana“, rekao je tada sirijski ministar inozemnih poslova Valid Mualem.

Odnosi s teroristima

Nedavno se pojavila snimka na kojoj je jedan od lidera „Sivih vukova“ Alparslan Čelik, građanin Turske i sin bivšeg gradonačelnika turskog grada Keban, otvoreno govorio kako je njegova banda ubila pilota koji se katapultirao iz oborenog Su-24.

Pored toga, „Sivim vukovima“ se pripisuje i mnoštvo drugih krvavih napada na političke aktiviste, kao i neuspjeli pokušaj atentata na papu Ivana Pavla Drugog.

Svjetski političari

Zastupnik francuske Narodne skupštine Nikola Djuik smatra da Ankara vodi dvostruku igru i bavi se trgovinom nafte sa pripadnicima ISIL-a. On je ocijenio da je turski lider nezadovoljan operacijom ruske vojske jer ona izravno ugrožava njegove poslove.

I bivši predsjednik Libije Emil Lahud je izjavio da je smrt ruskog pilota isplanirana i uvjetovana vezama turskog predsjednika sa ekstremističkim grupama u regiji. Bivši premijer Francuske Fransoa Fijon rekao je da ima dokaze da skoro sva nafta koju izvozi ISIL direktno stiže u turske rafinerije. „Trgovina se vodi izravno sa turskim kompanijama“, rekao je on i dodao da je jasno da se radi o zavjeri Turske i ISIL-a.

Stručnjaci

Predstavnik Instituta RAN za Bliski istok Grigorij Melamedov smatra da je lako dokazati da ISIL šalje naftu u Tursku. Problem je, kako je rekao, što se nijedna zemlja nije diplomatski bavila tim pitanjem kako ne bi narušila odnose sa Turskom.

Sličan stav iznio je i bivši glavni zapovjednik NATO snaga Vesley Clark rekavši da ISIL odgovara interesima Ankare jer sudjeluje u trgovini naftom koju uzimaju iz Sirije. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija ima osnove da vjeruje da je ruski avion Su-24 oboren kako bi ISIL mogao sigurno isporučiti naftu u Tursku.

„Zaštita Turkmena je samo izgovor“, dodao je Putin komentirajući interese Turske u Siriji, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close