Pitanje odgovornosti

Đerić: Tučić ostavkom omogućio da netko drugi stavi potpis na izvoz oružja

Vijesti / Flash | 01. 02. 2015. u 13:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je zbog negativnog iskustva iz bliske prošlosti posljednja zemlja u regiji kojoj bi trebalo da padne na pamet da izvozi oružje u državu u kojoj je u tijeku unutrašnji oružani sukob'', ocijenio je danas potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Zoran Đerić.

Ističući da je PDP protiv izvoza naoružanja iz BiH u Ukrajinu, Đerić je na press konferenciji u Banja Luci istakao da nijedna marka profita izvozom tog naoružanja ne može se usporediti sa štetom koja bi nastupila za BiH.

PDP smatra, kazao je, i da je ostavka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića (SNSD) neodgovoran čin, u trentuku kada je otvoren problem izvoza oružja.

''Ostavka pokazuje bježanje od odgovornosti kada postoje problemi'', naveo je Đerić, ističući da je Tučić ostavkom omogućio da neko drugi stavi potpis za izvoz naoružanja u Ukrajinu, čime bi se nanijela velika šteta međunarodnom kredibilitetu BiH.

Kazao je da će novi saziv Vijeća ministara morati preispitati zakone koji reguliraju ovu oblast.

Istakao je i da se predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i stranke s kojima je u koaliciji usprotivili Izjavi Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH jer oni nisu bili ti koji se pitaju o izjavi.

''Bio je dovoljan samo jedan poziv ministra vanjskih poslova Njemačke Franka-Waltera Steinmeiera da Dodik da podršku toj izjavi'', rekao je Đerić.

Ponovio je da u izjavi nema ništa sporno za RS, da se poštuje Ustav i Daytonski mirovni sporazum, a njena realizacija i implementacija reformi bit će u nadležnosti vlada entiteta i Vijeća ministara BiH.

Potpredsjednik PDP-a je oštro kritizirao predloženi zakon o javnom redu i miru u RS, kojim su obuhvaćene i društvene mreže.

Istakao je da je ovaj zakon naišao na brojne kritike domaće i međunarodne javnosti zbog čega ga Vlada RS-a treba povući iz skupštinske procedure kako se u RS ne bi usvajali zakoni sličnim "onima u Sjevernoj Koreji", već demokratski i usklađeni s europskim standardima.

''Vlast u RS-u ovim zakonom sigurno neće sačuvati svoje pozicije, već treba da rade na onome što su obećali građanima, da oporave gospoda i omoguće otvaranje novih radnih mjesta, poboljšaju zdravstvenu zaštitu i obrazovanje i donesu mjeru za rast nataliteta'', rekao je Đerić.

Kopirati
Drag cursor here to close