Tehničko izviđanje

Demineri na Humu pronašli bombu iz vremena Austro-ugarske

Vijesti / Flash | 16. 04. 2014. u 10:44 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na deminerskom radilištu "Brdo Hum 1" kod Mostara pripadnici 1. deminerskog bataljuna predstavili su danas aktivnosti koje su urađene na spomenutom lokalitetu.

''Demineri su radili na tehničkom izviđanju površine koja je veličine preko 121 tisuću četvornih metara. Trenutno smo završili manuelnu metodu i radimo na uklanjanju vegetacije. Na ovom zadatku pronašli smo mina, čak i iz vremena Austro-ugarske'' kazao je poručnik Ante Rezo, zapovjednik lokacije deminerskog radilišta"Brdo Hum1", istaknuvši kako bi spomenuti zadatak trebali završiti do kraja travnja.

Takozvana 'konjska mina', u obliku četverokrake bodlje, se koristila za vrijeme Austro-Ugarske vladavine kako bi onesposobila pješadiju i konjicu.

Poručnik Raif Veledar, izvršni časnik u 1. deminerskom bataljunu, pojasnio je kako se lokacija "Brdo Hum1" nalazi vrlo blizu naseljenog mjesta.

''Ispod radilišta se nalazi naselje Panjevina, udaljeni smo oko 2 kilometra, a zračne linije nema ni 200 metara'', istaknuo je Veledar.

''Ovo je jedna kota iznad Mostara, na kojoj je za vrijeme rata vršena ratna djelovanja. Postavljeno je mnoštvo mina, minskih vojnih sredstava. Također, dosta nalazimo i neeksplodiranih ubojitih sredstava na ovoj lokaciji. Sve u svemu, ovo je opasna lokacija, a našim radim ostavit ćemo iza sebe sigurno područje za stanovništvo'', kazao je Veledar.

Dodao je kako kroz aktivnosti čišćenja minskih polja i aktivnosti upozoravanja na mine i neekspoldirana ubojita sredstva, stvaraju sigurno okruženje i bolje uvjete za život i rad lokalnog stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close