Banja Luka

Deklaracija o genocidu NDH-a upućena Ustavnom sudu RS-a

Vijesti / Flash | 03. 12. 2015. u 12:10 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnom sudu Republike Srpske bit će upućena na konačno odlučivanje Deklaracija o genocidu Nezavisne države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Židovima i Romima u Drugom svjetskom ratu, na koju je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a stavio veto.

Suglasnosti o tom dokumentu nije danas bilo na Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Nada Tešanović pojasnila je da Zajednička komisija nije uspjela usuglasiti se o četiri amandmana Kluba Bošnjaka i da će u narednih sedam dana biti upućena Ustavnom sudu RS-a na konačno odlučivanje.

Navela je da je bilo dobre volje da se usuglasi amandman koji se odnosio na dio Deklaracije u kome se navodi da su muslimani bili 'hrvatsko cvijeće'.

''Međutim, ukoliko se prihvati jedan od amandmana, ovaj akt bi opet bio upućen Ustavnom sudu RS-a'', pojasnila je Tešanović.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović naglasio je da je taj klub amandmanima želio poboljšati ovu deklaraciju, odnosno da sve žrtve budu njome obuhvaćene.

Deklaracija o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata usvojena je u Narodnoj skupštini RS-a 22. listopada, a na taj dokument veto je stavio Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, iznoseći primjedbe jer u Deklaraciji nije navedeno da su među stradalima bili i muslimani, ali i zbog činjenice da se tim dokumentom zadire u neke od nadležnosti države.

Entitetski parlament je ovu deklaraciju usvojio na inicijatvu poslanika Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavića, koji naglašava da ovaj akt nije usmjeren ni protiv sadašnje Republike Hrvatske niti protiv bilo kojeg konstitutivnog naroda u BiH, već predstavlja politički akt.

Za Klub Hrvata u Vijeću naroda RS-a cjelokupna ta deklaracija je sporna.

Kopirati
Drag cursor here to close