(Ne)rad

Deblokiran Dom naroda: Problem ostavljen za kasnije

Vijesti / Flash | 24. 03. 2015. u 07:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Doma naroda BiH, koja je prošlog tjedna prekinuta zbog nedolaska tri izaslanika iz Kluba srpskog naroda; Nebojše Radmanovića i Sredoja Novića iz SNSD-a i Dragutina Rodića iz DNS-a, bit će nastavljena u ponedjeljak, 30. ožujka, u 11 sati, potvrdio je Bariša Čolak, predsjedatelj ovog doma, nakon što je održana sjednica Proširenog kolegija.

Problem je, podsjećaju Nezavisne novine, nastao kada je spomenuta sjednica odgođena zbog nedostatka kvoruma. Kako je ranije obrazloženo, problematičan je bio izbor članova u Zajedničko povjerenstvo za nadzor nad radom OSA-om, kada je izbačen član SNSD-a, a na njihovo mjesto izabran je Sadik Ahmetović iz SDA.

Čolak je kazao kako na dnevnom redu sjednice neće biti izbor članova Zajedničkog povjerenstva za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH dok se to pitanje ne riješi.

''Nadam se da ćemo uspjeti već u srijedu održati ponovo zajednički Kolegij oba doma, kako bismo ovaj problem riješili, jer do njega nije došlo u Domu naroda, nego na jednom drugom domu", objasnio je Čolak te kako je na ovaj način deblokiran rad Doma naroda, a da se konačno rješenje očekuje na razini Zastupničkog doma parlamenta BiH, pišu Nezavisne novine.

Safet Softić, član Kolegija Doma naroda BiH, kazao je novinarima kako sjednica Doma prošlog tjedna nije trebala biti odgođena.

''Ne mislim da nije trebalo prošli put da imamo odgađanje sjednice zbog ovog pitanja. Zajedničko povjerenstvo za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije jeste važno, ali nije toliko važno da jedan od dva doma Parlamentarne skupštine BiH ne radi svoj posao", kazao je Softić.

Ognjen Tadić, zamjenik predsjedatelja Doma naroda, smatra kako do blokade rada ovog doma nije ni trebalo doći. Ističe da je tek na sjednici Proširenog kolegija kao član obaviješten o razlozima nedolaska trojice srpskih izaslanika na sjednicu 17. ožujka.

"Osobno mi je drago da je to fokusirano samo na jedno pitanje, jer sam stekao dojam da se tu može raditi o mnogo čemu. Ovo pitanje samo po sebi nije teško i potrebno ga je odraditi matematički da se dođe do rješenja", smatra Tadić.

Naglasio je kako je Klub srpskih izaslanika imao puno jedinstvo o spornom pitanju izbora Zajedničkog povjerenstva za nadzor nad radom OSA, te da se sve vrijeme problem nalazio u Zastupničkom domu.

Sredoje Nović, predsjedatelj Kluba izaslanika srpskog naroda u Domu naroda bh. parlamenta (SNSD), prisustvovao je sjednici Proširenog kolegija te je nakon sjednice rekao kako izaslanici iz SNSD-a misle da je u Zastupničkom domu pokušano da se omalovaži SNSD kao najjača politička stranka članica opozicije.

"Rekao sam kolegama da je neprihvatljivo da od 12 članova budu tri Srbina, pet Bošnjaka i četiri Hrvata. Za nas je to neprihvatljivo. Dom naroda jeste da štiti nacionalne interese, između ostalog, i Republiku Srpsku i da štiti sve ono što je predviđeno nadležnostima Doma naroda" poručio je Nović.

Rekao je kako mu je čudno što je prošli put i održana sjednica Doma naroda jer su bili obaviješteni da tri izaslanika srpskog naroda neće doći na sjednicu i da je to učinjeno na vrijeme.

Podsjetio je da oba doma parlamenta dijele na jednak broj ukupni sastav Zajedničkog povjerenstva i da je korektno da najjača stranka u Zastupničkom domu ima jednog člana.

"Mi se zalažemo da neko iz najjače opozicijske stranke predsjedava tim povjerenstvom. Nekorektno je da najjača opozicijska stranka nema nikoga u tom povjerenstvu iz Zastupničkog doma, a da stranka koja ima tri zastupnika ima svog predstavnika. To je naprosto nekorektno", rekao je Nović te dodao kako je dobro što će se dva kolegija sastati da pokušaju naći rješenje za ovaj problem.

Kopirati
Drag cursor here to close