Grad je u plamenu

Debalcevo u okruženju: Pobunjenici ga ''ravnaju'' artiljerijom!

Vijesti / Svijet | 14. 02. 2015. u 12:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U nemilosrdnom pobunjeničkom bombardiranju u subotu se uništava ključni grad pod vladinom kontrolom, Debalceve, na istoku Ukrajine'', priopćio je načelnik lokalne policije.

''Pobunjenici uništavaju grad Debalceve. Oni neprekidno iz artiljerije napadaju stambene četvrti i zgrade. Grad je u plamenu'', navodi policijski načelnik Vjačeslav Abruskin na Facebooku.

Abruskin tvrdi da su rakete tipa Grad pogodile gradsku policijsku stanicu.

Debalcevce, strateško željezničko i cestovno čvorište između pobunjeničkih uporišta Donjecka i Luganska, u središtu je žestokih borbi u posljednjim danima, a na tisuće civila je pobjeglo iz grada.

Pobunjenici nastoje okružiti vladine snage u gradu, ali Kijev negira tvrdnje da je na tisuće vojnika pod opsadom.

Inače, na istoku Ukrajine od ponoći, po lokalnom (23 po srednjoeuropskom) vremenu po Paketu mjera za primjenu sporazuma iz Minska koji je u četvrtak usvojila trilateralna Kontakt-grupa, treba nastupiti prekid vatre na istoku Ukrajine, dok agencije izvještavaju da su nastavljeni žestoki sukobi između ukrajinskih i proruskih snaga.

Predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u Kontakt-skupini Denis Pušilin rekao je da su Rusija i europske zemlje dale garancije da će Kijev ispunjavati svoje obveze, a da ono što je propisano dokumentom iz Minska i DNR namjerava da izvršava.

Predstavnik stožera proruskih snaga u DNR Eduard Basurin, također, je rekao da se ustanici namjeravaju "čvrsto pridružiti" režimu prekida vatre, dodajući, međutim, da će se na moguće "provokacije neprijatelja adekvatno reagirati".

Basurin je priopćio da su tijekom protekla 24 sata u granatiranju Donjecka poginule četiri osobe a devet ranjeno, a da je artiljerija ukrajinskih snaga gađala "praktično sve" dijelove grada.

Na web stranici Donjecke gradske administracije navodi se da su protekle noći poginula dva civila, a da se preciziraju podaci o ranjenima.

Donjecke vlasti navode da su jutros vođene "aktivne borbe".

Proruske snage DNR saopćile su, pritom, da neće pustiti ukrajinske vojnike iz okruženja kod Debaljceva, grada između Donjecka i Luganska, i da im je ponuđena predaja.

''Na njih pucati nećemo, ali iz "debaljcevskog lonca" ih nećemo pustiti. Izvinite, zar ih trebamo pustiti? Dajemo im šansu da prežive, to je neprijatelj, realno, koji je došao na našu zemlju'', rekao je Basurin a prenosi RIA Novosti.

Pres služba "Antiterorističkog centra" na Facebooku tvrdi da je na njih pucano jučer iz višecjevnih raketnih bacača "Grad", prenosi agencija UNN.

Ukriform prenosi tvrdnju ukrajinskih snaga da u sukobima "nelegalnih oružanih formacija" s ukrajinskom vojskom "teroristi trpe ogromne gubitke" i da je za samo 24 sata skoro stotinu pripadnika proruskih snaga poginulo, a približno 180 ranjeno.

Prema podacima "Stožera za antiterorističku operaciju", tijekom protekle noći proruske snage aktivno su napadale na ukrajinske snage u Donjeckoj oblasti, napeto je i kod Luganska, a nastavlja se pucanje na Čermalik kod Marijupolja, na obali Azovskog mora.

Ukrajinska specijalna bojna "Azov" priopćila je da je rano jutros kako je počeo napad na njegove položaje u regiji Širokina i Marijupolja.

''Azovci drže pozicije i vode žestoku bitku'', navela je ta postrojba na internet stranici a prenosi ukrajinska državna agencija.

Prema navodima te postrojbe, borbe se vode artiljerijskim sredstvima i tenkovima.

Kopirati
Drag cursor here to close