Ustav

Dayton: Izgubljeni sporazum slavi 19. rođendan

Vijesti / Flash | 21. 11. 2014. u 07:03 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut". Riječi su to Alije Izetbegovića izrečene nakon ceremonije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma čija se 19. obljetnica obilježava danas, 21. studenog.

Prošlo je 19 godina od parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, pravnog akta koji je parafiran u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Neuspjeh nakon pola sata

Konferencija u Ohiou je trajala od 1. do 21. studenog 1995. godine. Glavni sudionici u pregovorima su bili predsjednik BiH Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark. Sporazum je službeno potpisan u Parizu 14. prosinca.

Daytonski mirovni sporazum , pravni je akt sporazumnog karaktera u koji je ugrađen i danas važeći Ustav BiH. Jedan od osnovnih principa na kojima je zasnovan jeste teritorijalna organizacija BiH prema kojoj 51 posto područja BiH čini Federacija BiH, a 49 posto Republika Srpska.

Iako su mnoge stvari bile dogovorene, Daytonski sporazum je bio proglašen neuspjelim pola sata prije zatvaranja konferencije, ali je ipak uspio nakon što je u zadnjem trenutku donesena odluka da će se arbitraža u vezi s brčanskim koridorom urediti naknadno.

Shuttle diplomacija

Daytonski sporazum je bio kulminacija takozvane Shuttle diplomacije koju je otpočeo Richard Holbrooke sa svojim timom pod sponzorstvom SAD-a.

Holbrooke, bivši zamjenik američke državne sekretarke Madeleine Albright, bio je svojevrsni arhitekt sporazuma dok su ga, svojim prisustvom potpisivanju, jamčili i tadašnji američki predsjednik Bill Clinton, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Boutros Boutros-Ghali, francuski predsjednik Jacques Chirac, britanski premijer John Major, glavni tajnik NATO-a Javier Solana, njemački kancelar Helmut Kohl, ruski premijeri Viktor Černomirdin te Carl Bildt, dopredsjedavajući mirovne konferencije u ime EU.

No, sporazum, kojim je službeno okončarn rat i koji se ni 19 godina nakon stupanja na snagu nije prestao spominjeti, je izgubljen. Naime, originalni dokument nestao je iz Predsjedništva BiH, a i Srbija je službeno potvrdila kako nema original Daytonskog sporazuma.

Da originala Daytonskog sporazuma nema ni u službenim arhivama BiH javnosti je otkrio predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, a kasnije je na vidjelo izašlo da nitko u BiH od izravnih sudionika pregovora u Daytonu i svečanosti potpisivanja u Parizu ne zna gdje bi dokument mogao biti, a Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu otvorilo je istragu o slučaju. Naravno, kao i veliki dio istraga kod nas, onda nije pokazala ništa. Čak se spominjalo da se original nalazi kod Radovana Karadžića, koji je u to vrijeme bio u bijegu od haaške pravde.

Šuškanje o Daytonu 2

Osim onoga u Parizu, originalni dokument iz Daytona još se čuva u Hrvatskoj gdje je pohranjen u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Danas, 19 godina poslije, još se uvijek spominje Dayton, a česta je priča o Daytonu dva, po kojem bi BiH ponovno preustrojena i to na pet regija.

Pojedini izvori tvrde kako se već radi na izradi teksta novog Daytona, odnosno novog Ustava BiH, a neki tvrde da je nedavna inicijativa britanske i njemačke diplomacije uvod u Dayton 2.
Povodom obilježavanja ove godišnjice u Republici Srpskoj 21. studenog je neradni dan, dok u Federaciji BiH taj dan nije praznik.

Tijekom 19 godina bilo je nekoliko bezuspješnih pokušaja ustavne reforme, a prema mišljenjima mnogih međunarodnih dužnosnika Daytonski sporazum je prevaziđen, dok u Republici Srpskoj smatraju da se izvorni elementi Daytonskog sporazuma moraju i dalje primjenjivati i poštivati.

Krešimir Zubak, bivši predsjednik Federacije BiH, odbio je potpisati ovaj sporazum u ime bh Hrvata.

Bh Hrvati nisu potpisali Dayton

''Osjećao sam duboku nepravednost i veliko razočaranje činjenicom da se honoriraju oni koju su rat prouzročili, kao i da se glavni sponzor mirovnih pregovora tako olako odrekao svojih obećanja i datih garancija i ne uvažava legalno uspostavljeno uređenje u Federaciji BiH'', rekao je Zubak za 16. godišnjicu potpisivanja Sporazuma.

''Kao izabrani predsjednik FBiH otputovao sam u Dayton s mandatom da štitim Ustav Federacije BiH i imperativnim nalogom političkih predstavnika hrvatskog naroda da Bosanska Posavina mora ostati unutar Federacije. Taj imperativni nalog činio mi se suvišnim. Znao sam da samo Parlament FBiH može mijenjati područje Federacije BiH definirano Ustavom, a bio sam i čvrstog uvjerenja da će pokrovitelj mirovnih pregovora održati svoje vašingtonsko obećanje. Nije. Daytonskim sporazumom drastično je prekršen Vašingtonski sporazum. Ja takvo nešto nisam mogao prihvatiti ni s obzirom na dužnost koju sam obnašao, a i onako, čisto ljudski. Osjećao sam se prevarenim. I danas mislim da nismo smjeli iznevjeriti one koje smo predstavljali'', objasnio je tada Zubak.

Ivo Komšić, ratni član Predsjedništva RBiH, koji je bio član bh. pregovaračkog tima u Daytonu, sjeća se snažnog aktivizma američke administracije kako bi se postigao Daytonski sporazum.

Komšić je kazao i kako je Milošević tijekom razgovora otvoreno priznao da se sa Tuđmanom "davno dogovorio" da Posavina bude dio bh. entiteta Republika Srpska, na što nitko nije reagirao.

Kopirati
Drag cursor here to close