Livač

Dan Oružanih snaga BiH svečano obilježen u mostarskoj vojarni ''Miralem Jugo''

Vijesti / Flash | 28. 11. 2014. u 12:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vojarni ''Miralem Jugo'' u Livču danas je održana ceremonija obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH. U svom obraćanju nazočnim vojnicima, zapovjednik artiljerijskog bataljuna pukovnik Enes Kubat naglasio je važnost obilježavanja 9. godišnjice od osnivanja OSBIH.

Podsjetio je kako je u sklopu OS BiH formirana 4. pješadijska brigada (pbr.) sa sjedištem u Čapljini u čijem se sastavu nalazi artiljerijski bataljun sa sjedištem u toj vojarni.

''Ova jedinica je multietničkog sastava, a odlični rezultati koje postižemo samo su odraz stanja unutar naše postrojbe'',  kazao je pukovnik Kubat, naglasivši kako su OS BiH izvršavajući svoje obveze poslale jasnu poruku da su kroz profesionalni način rada mir, stabilnost i prosperitet na ovim područjima i mogući i održivi.

''Izvršavanje obveza u zemlji, ali i daleko izvan nje, jedna je od glavnih zadaća OS BiH na putu ka NATO-u, a samo dobro obučene i sposobne postrojbe mogu odgovoriti na postavljene izazove'', istaknuo je pukovnik, ustvrdivši kako sadržaj i obuka koju provodi njegova postrojba u potpunosti odgovora konceptu, standardima i procedurama oružanih snaga zemlja članica NATO-a.

Pukovnik Kubat je podsjetio kako se pripadnici artiljerijskog bataljuna 4. pbr. nalaze u misijama širom svijeta te da su, uz ostale vojnike i bataljune, od OS BiH napravili imidž obučene, hrabre i profesionalne vojske.

Po riječima majora Neđe Pantića, uz svakodnevnu obuku, sudjelovanje u mirovnih misijama izvan zemlje i slično, pripadnici OS BIH pomažu civilnim strukturama društva prilikom svih elementarnih nepogoda, što je bio slučaj i u svibanjskim poplavama koje su pogodile našu zemlju. 

Oružane snage BiH (OSBiH) su tijekom devet godina djelovanja potvrdile opravdanost postojanja, a posebno u ovoj 2014. godini pokazale su da su najorganiziraniji dio bh. društva, ocijenio je ministar obrane BiH Zekerijah Osmić danas na press-konferenciji u Sarajevu, upriličenoj u povodu obilježavanja Dana OSBiH, 1. prosinca.

Izrečenu ocjenu ilustrirao je brojnim primjerima snažnog i nesebičnog angažmana pripadnika OSBiH u sklopu civilno-vojne suradnje što je došlo do izražaja tijekom pružanja pomoći stanovništvu i civilnim strukturama tokom nezapamćenih poplava koje su u svibnju pogodile BiH.

Istovremeno, podsjetio je na uspješan angažman na uništavanju viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava (MES), navodeći da je u sklopu projekta "Explode" u suradnji s EU, Misijom OSCE-a u BiH i UNDP-om uništeno oko 1.000 tona streljiva i MES-a, čime je njihova ukupna količina smanjena na 16.000 tona.

Osmić je naveo da su u 2014. godini nastavljene aktivnosti na podmlađivanju sastava OSBiH, te da su na tom planu dostignuti NATO-standardi, pri čemu trenutni prosjek starosti bh. vojnika iznosi 26 godina. Načelnik Zajedničkog stožera OSBiH general-pukovnik Anto Jeleč naglasio je da je do sada više od 900 pripadnika OSBiH sudjelovalo u mirovnim misijama, odnosno operacijama kolektivne sigurnosti diljem svijeta, počevši od Etiopije i Eritreje, preko Iraka i Afganistana do Konga i Malija.

Podsjetio je u osvrtu na angažman OSBiH u saniranju posljedica prirodne nesreće u BiH da su bh. vojnici pružili potporu stanovništvu 46 općina BiH, te iskazali maksimalnu požrtvovanost na tom planu. General Jeleč smatra da je efekt tih aktivnosti puno viši od uloženih materijalnih sredstava, te potcrtava da je putem projekta humanitarnog deminiranja očišćeno tri milijuna metara kvadratnih na području 32 bh. općine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close