Odluka o budućnosti

Dan odluke za Grčku: Na referendumu se izjašnjava oko 10 milijuna Grka

Vijesti / Flash | 05. 07. 2015. u 08:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Grčkoj se danas oko 10 milijuna Grka izjašnjava na referendumu, o predloženom sporazumu s povjeriteljima, koji predviđa dodatne restriktivne mjere štednje u zamjenu za financijsku pomoć za spašavanje gospodarstva, a ishod glasanja prema posljednjim istraživanjima je gotovo neizvjestan, javlja Fena.

Biračka mjesta otvorena su jutros nešto poslije sedam sati po lokalnom vremenu, a građani će moći glasovati do 19 sati.

Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, bit će objavljeni oko 21 sat.

Da bi referendum bio valjan mora se odazvati 40% registriranih birača. Čini se da to neće biti problem jer se prema anketama očekuje izlaznost veća od 80%. Praznu grčku blagajnu sve skupa će stajati 20 milijuna eura.

Ako Grci glasuju protiv, najvjerojatnije ih čeka izlazak iz eurozone i neizvjesna budućnost. Bude li više onih za, političke promjene, ali i prema najoptimističnijem scenariju MMF-a, mjere štednje do 2030. Pred Grcima je težak izbor, piše Dnevnik.hr.

Podsjetimo, do referenduma dolazi nakon pet mjeseci neuspješnih pregovora između grčke vlade, koju je krajem siječnja formirala radikalna ljevica Sirize Aleksisa Ciprasa, i vjerovnika EU, MMF i ECB.

Tsipras dočekan uzvicima "Oxi, oxi" (ne,ne)

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je danas da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o vlastitoj sudbini u eurozoni, jer će se građani izjasniti na izvanrednom referendumu koji je sazvao.

''Niko ne može ignorirati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke'', rekao je Cipras nakon što je glasovao u osnovnoj školi "Dimotika" u Ateni.

Tsipras je na glasačkom mjestu dočekan ovacijama i uzvicima "Oxi, oxi" (ne,ne).

Dolazak Tsiprasa na glasovanje pratio je veliki broj novinara iz Grčke i cijelog sveta, te je nastala velika gužva prilikom njegovog dolaska i odlaska sa birališta.

Kopirati
Drag cursor here to close