Nekad bilo

Dan mladosti: I štafeta je najavila krv

Vijesti / Flash | 25. 05. 2015. u 07:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 1945. do 1988. svake se godine 25. svibnja u bivšoj Jugoslaviji slavio Dan Mladosti, rođendan Josipa Broza Tita, iako je on rođen 7. svibnja 1892. godine.

Tog dana nosila se Štafeta mladosti, te se dodjeljivala lideru bivše SFRJ.

Štafeta mladosti uvedena je 1945 godine, a na Titovu inicijativu 1957. događaj je proglašen Danom mladosti, podsjeća Oslobođenje. Do Titove smrti 1980., štafeta mu se dodjeljivala na stadionu JNA u Beogradu (današnji stadion Partizana). Prvu mu je dodijelio 1957. Miko Tripalo, predsjednik Centralnog komiteta Narodne omladine Jugoslavije, a posljednju studentica iz Prištine, Sanija Hiseni.

Poslije njegove smrti, štafeta se predavala predsjedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije. Godine 1988. posljednji je put na beogradskom stadionu održana priredba za "Dan mladosti".

Godinu ranije 1987. godine, u Jugoslaviji je izbio skandal kada je u Sloveniji objavljeno idejno rješenje ljubljanskog dizajnerskog ateljea Novi kolektivizam, u stvari je bio prepravljeni njemački nacistički plakat, kopija djela Treći Reich Riharda Kleina. Čak i rješenje koje je na kraju usvojeno, razlikovalo se od prethodnih štafeta, navodi Oslobođenje. Urađena je od pleksiglasa, s osam kapi krvi.

Kopirati
Drag cursor here to close