Haški sud je kriv

Dačić: Srbija nema 'ni milimetar' odgovornosti za Šešeljeve izjave

Vijesti / Flash | 21. 11. 2014. u 15:02 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

DAČIĆ: SRBIJA NIJE ODGOVORNA ZA ŠEŠELJA VEĆ HAAG

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić odbacio je u petak odgovornost Srbije za izjave haaškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja nakon izlaska iz pritvora u Sheveningenu i ocijenio je da je isključiva odgovornost Haaškog tribunala (ICTY) što je dopustio da Šešelj bude oslobođen te sugerirao da ICTY treba zatvoriti.

Dačić je, komentirajući inicijativu hrvatskih zastupnika da se u Europskom parlamentu donese rezolucija kojom bi se osudile izjave Vojislava Šešelja nakon dolaska iz Den Haaga, rekao da bi Srbija i Hrvatska trebale relaksirati svoje odnose, a ne komplicirati ih.

"Je li on (Šešelj) neki državni dužnosnik? Ima li u Hrvatskoj onih koji pričaju o ustaštvu? Mi (Hrvatska i Srbija) trebamo naše odnose relaksirati, a ne komplicirati", rekao je Dačić, ocijenivši da je utjecaj Šešelja i njegovih radikala u Srbiji minoran.

"Tko je danas Vojislav Šešelj u Srbiji?", upitao je Dačić komentirajući Šešeljevu retoriku o tzv. Velikoj Srbiji po izlasku iz pritvora. Također, Dačić je podsjetio da je SRS izvanparlamentarna stranka i da "nema nikakva utjecaja" na političku scenu Srbije.

Srbijanski šef diplomacije istaknuo je da Srbija nema "niti milimetar" odgovornosti za izjave vođe radikala i haaškog optuženika koji je, po dolasku iz pritvora ICTY-a u Sheveningenu, izjavio kako "nije odustao od ideje 'Velike Srbije' te čestitao "srpskim četnicima obljetnicu oslobađanja srpskog Vukovara".

Dačić je odgovornost za Šešelja prebacio na ICTY ocijenivši da haaški tribunal "nije bio u stanju" završiti suđenje Šešelju te sugerirajući da bi rezolucijama prije trebalo ukinuti taj sud uz ocjenu da "predugo postoji".

"Haaški tribunal je dopustio da dođe do ove situacije. Srbija u tome nema ni milimetar odgovornosti. Mogu donositi rezolucije, ali one se ne mogu odnositi na Srbiju. Srbija se jasno opredijelila. Uostalom, Šešelj najviše napada vlasti u Srbiji", rekao je Dačić.

Dačić je također poručio da se pozicija Srbije prema Rusiji u pogledu uvođenja sankcija nije promijenila, jednako kao ni pozicija prema Europskoj uniji, koju je ocijenio kao "strateški cilj Srbije". Istaknuo je kako se nada da Srbija neće dospjeti u situaciju političke dvojbe - između Bruxellesa i Moskve.

On je ponovio stajalište Beograda da Srbija kao kandidat za članstvo u EU "ima obvezu do kraja pregovaračkog procesa postupno uskladiti vanjsku i sigurnosnu politiku s EU ustvrdivši da Beograd to i radi, a da jedino nesuglasje postoji vezano uz sankcije protiv Rusije. "Riječ je o tome da Srbija svima kaže kako ima interes i tradicionalno prijateljstvo, ali da ne može počiniti gospodarsko samoubojstvo svoje zemlje, a da pri tome nema nikakvu pomoć ni od koga. I zašto bi mi to radili?", rekao je Dačić na tiskovnoj konferenciji

"Naša pozicija oko Rusije se nije promijenila, isto kao ni pozicija oko Europske unije", poručio je srbijanski šef diplomacije.

Kopirati
Drag cursor here to close