Pritisci na Srbiju

Dačić: Srbija ne želi biti žrtva ukrajinske krize

Vijesti / Flash | 01. 08. 2014. u 12:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da Srbija ne želi biti žrtva ukrajinske krize i ne smije sudjelovati u ratu u Ukrajini, ali izgleda da je to nekome cilj.

Napominjući da će pritisci na Srbiji biti veliki kada je riječ o ukrajinskog krizi, Dačić je istakao da Srbija podržava mirno rješenje ove krize, ali da ne može sankcionirati veće i jače od sebe.

"Apeliram na sve i na ukrajinske vlasti i na ruskog predsjednika Vladimira Putina da dođe do mirnog rešenja, jer zaoštravanje odnosa nije nikome u interesu", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je istakao kako samo dijalog može osigurati trajno rješenje za krizu u Ukrajini, ali da treba samo pronaći pravi pristup.

"Kada mi iz Europske komisije kažu da se eksplicitno izrazimo oko Ukrajine, ja im onda kažem da pročitaju svoje priopćenje o Izraelu i Gazi", rekao je Dačić i ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Dačić je rekao da Srbiju čeka proces usklađivanja svoje vanjske i sigurnosne politike sa EU, ali da mora da ima u vidu i svoje nacionalne interese.

"S jedne strane imamo dobre odnose sa Rusijom, ali nam sa druge strane ne treba sukob sa Zapadom, jer u tom sukobu ne možemo pobijediti", rekao je Dačić.

On je dodao da bi Srbija mogla razmisliti o odustajanju od "Južnog toka" kada bi imala neku alternativu, ali da nije čuo za drugu alternativu.

"Svaka odluka se mora donijeti, ali sve u svoje vrijeme", dodao je Dačić.

Govoreći o predstojećem predsjedavanju Srbije OEBS-om sljedeće godine, Dačić je rekao da zemlju očekuje "težak posao" i da će biti potrebno mnogo političke mudrosti da Srbija obavi svoj posao tako da OEBS funkcionira.

Dačić je najavio da će početkom prosinca u Bazelu biti održana ministarska konferencija na kojoj će Srbija preuzeti predsjedavanje OEBS-om od Švicarske, dok će prvo zasjedanje Stalnog savjeta ove organizacije pod srpskim predsjedavanjem biti održano 14. siječnja u Beču.

Kopirati
Drag cursor here to close