Tehnički vakuum

Dačić: Srbija i Hrvatska trebaju rješavati probleme iz prošlosti

Vijesti / Flash | 02. 07. 2014. u 13:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voditelj srpske diplomacije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom ocjene hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da u odnosima dvije zemlje postoji tehnički vakuum, da je u interesu obje zemlje da se rješavaju problemi iz prošlosti.

On je rekao da se izjava Josipovića odnosi na razna radna tijela koja su osnovana u vrijeme prethodne vlade i dodao da ne zna "dokle se stiglo s tim".

"Naši odnosi su redovni u smislu komunikacije između ministarstava vanjskih poslova Hrvatske i Srbije", rekao je Dačić i naglasio da "između dvije zemlje postoje dvije košare problema - prva se odnosi na ono što je ostalo iz prošlosti, a druga na ono što je vezano za budućnost ".

Dačić je naveo i da će na predstojećem Croatia forumu u Dubrovniku od 10. do 12. srpnja razgovarati s voditeljicom hrvatske diplomacije Vesnom Pusić što će biti, kako je ocijenio, prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima.

Kako je najavio, i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić će sudjelovati u radu tog skupa, javlja Tanjug.

"Ja ne tražim niti mi očekujemo da razvijamo emotivne osjećaje jedni prema drugima, već da tragamo za zajedničkim interesom ako ga imamo, a Srbija će biti na čelu u traženju zajedničkog jezika za međusobno uvažavanje u regiji", poručio je Dačić.

Govoreći o odnosima sa Srbijom Josipović je jučer u intervjuu Hini ocijenio da su dvije zemlje uspjele naći dovoljno snage i razuma da bilateralne odnose konačno postave u jedan racionalni kontekst.

"Ne mislim da o teškim stvarima treba šutjeti i mislim da je istina bitna. Ali razgovor o teškim stvarima ne smije biti prepreka za dijalog o razvoju odnosa ", rekao je hrvatski predsjednik.

On je ukazao da, međutim, u tim odnosima postoji "tehnički vakuum", jer niz bilateralnih komisija koje se bave nestalima, graničnim problemima, i drugim važnim i osjetljivim temama, uopće ili se rijetko sastaju.

"Nadam se da će se s novom vladom u Srbiji napokon početi rješavati preostala pitanja ", naglasio je Josipović napomenuvši da je za rješavanje najtežih pitanja potrebna hrabrost i sposobnost za nalaženje kompromisnih rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close