Pandorina kutija

Dačić: Španjolska neće priznati Kosovo, ali mogle bi neke manje države

Vijesti / Flash | 03. 10. 2014. u 15:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je danas da Španjolska neće mijenjati stav po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova, ali da bi neke manje zemlje mogle pokleknuti pod jakim pritiscima.

Komentirajući nedavnu izjavu novog europskog povjerenika za regionalnu politiku Johannesa Hahna da je pet članica EU koje nisu priznale Kosovo pokazalo "određeni pomak" po tom pitanju, Dačić je rekao da Hahn "neće uplašiti tih pet zemalja" i da ima "ozbiljnijih koji im prijete i koji stalno vrše pritisak na njih", prenio je Tanjug.

"Tih pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova imaju dosta problema, ali, s druge strane, i cijela Europa i svijet će imati problema zbog toga što su prihvatili određene principe jednostranog proglašenja nezavisnosti. Otvorili su Pandorinu kutiju koja se ne može tako lako zatvoriti", upozorio je ministar Dačić na konferenciji za novinare.

On je ukazao na razliku između nedavno održanog referenduma o nezavisnosti u Škotskoj, koji je sazvan u dogovoru s vladom u Londonu, i onog najavljenog u Kataloniji, koji neće imati suglasnost Madrida.

"Princip ne smije ovisiti od toga sviđate li se Moskvi ili Berlinu, Washingtonu ili Bruxellesu, nego je li to u skladu s principima. Zato smo mi protiv jednostrano proglašene nezavisnosti", kazao je ministar Dačić.

On je izrazio uvjerenje da zemlje koje imaju taj problem na svojoj teritoriji zbog samih sebe neće priznati nezavisnost Kosova.

Dačić je primijetio da ima dosta zemalja s kojima Srbija nema jake veze, poput Fidžija, koje su posjetili predstavnici prištinskih vlasti i uvjerili ih da priznaju nezavisnost Kosova.

On je rekao da je o tome razgovarao i s premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Mi sebi postavljamo pitanje: trebamo li se baviti sada time, trebamo li raditi s tim zemljama, imati kontakte ili trebamo prepustiti stvari? Moje mišljenje, i naš zajednički stav, je da trebamo radimo na jačanju veza", kazao je Dačić.

Španjolska, prema njegovim riječima, neće promijeniti stav o Kosovu, ali neke manje zemlje, poput karipskih država, mogle bi to učiniti pod pritiskom.

On je napomenuo i da je Kosovo priznalo relativno veliki broj zemalja, ali da je, po broju stanovnika tih zemalja, to ubjedljiva manjina.

Kopirati
Drag cursor here to close