Opasna i nepotrebna

Dačić: Ovo je Izetbegovićeva tužba i bit će posljedica

Vijesti / Flash | 18. 02. 2017. u 08:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je najava zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije opasna i nepotrebna.

On je ocijenio da "ovo nije tužba BiH, već tužba bošnjačkog političara Bakira Izetbegovića" koja će imati ''velike posljedice po naše bilateralne odnose sa BiH''.

Dačić je za RTS rekao da odluka iz Sarajeva nije iznenađenje, ne zbog toga što postoje neke nove činjenice, nego zbog čovjeka koji na tome inzistira u kontinuitetu više godina.

Prema riječima Dačića, ta odluka će izazvati destabilizaciju ne samo BiH već i čitave regije i to je, kako je ocijenio, veoma opasna odluka.

S druge strane, kako smatra, ona će imati velike posljedice po bilateralne odnose dvije zemlje, javlja N1.

“Treće, i što je možda u ovom slučaju najvažnije, jeste da se pred Međunarodnim sudom pravde sude i tuže države", ukazao je Dačić.

"Mi ovdje nemamo namjeru sudjelovati u sudskom procesu gde je aktivna strana koja nema na to pravo, to je predstavnik samo jednog naroda i to možda ne cijelog konstitutivnog naroda BiH i čak ni jednoj cijelog entiteta", objasnio je Dačić.

Prema njegovim riječima, samo tajništvo MSP smatra da je postupak revizije novi postupak, a to u teorijskom smislu znači da je za to potrebno novo ovlaštenje i nova odluka države koja tuži.

"U ovom slučaju te odluke nema i predstavnici Srba i predstavnici Hrvata su protiv te odluke", kazao je Dačić.

Kopirati
Drag cursor here to close