Halo, Halo

Dačić otkrio koga Srbija prvo zove

Vijesti / Flash | 28. 12. 2016. u 10:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbiji će nakon pobjede Donalda Trumpa biti bolje nego za vrijeme Obamine ili Clintonove administracije, ali Trump neće Srbiji vratiti Kosovo, rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Kaže kako Trump najavljuje drugačiji prilaz SAD svjetskim krizama, te da smatra kako se ne treba miješati u sve krize i izigravati svjetskog policajca, nametati svoje koncepte, a za to često navodi primjer Balkana i granatiranje Srbije.

Dačić je za TV Pink rekao kako Srbija mora razumijeti procese u svijetu koji su se dogodili u posljednje vrijeme, poput Brexita, pobjede desničarskih stranaka, pobjede Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD, koja najavljuje novu poziciju te zemlje na međunarodnoj sceni.

Dodao je kako je s predstavnicima svih zemalja u dobrim odnosima, ali da mu je najdraži gost ruski ministar vanjskih posliova Sergej Lavrov, kojega prvog pozove kada Srbija ima neki problem.

"Nismo još u situaciji da kada okrenemo Johna Kerryja znamo da smo riješili problem. Kada okrenemo Lavrova ne znači da smo riješili problem, ali znamo da je Rusija na našoj strani i da kada je reč o UN odluka ne može biti donesena na štetu Srbije, što se dogodilo već nekoliko puta - povodom rezolucije o Srebrenici, raznih učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije. To je odnos prijateljstva", istaknuo je Dačić.

Rekao je kako je sa svim državnicima s kojima se do sada susreo u dobrim odnosima, kao i da posjeduje "kolekciju" od 100 brojeva mobilnih telefona kolega iz različitih zemalja, prenijela je Srna.

"Imam tu sreću, a i takav sam po prirodi da s kim god sam se sreo ostajem u dobrim odnosima i u posljednje vrijeme sreo sam se s Lavrovom i s ministrom vanjskih poslova Kine, šefom diplomacije Velike Britanije Borisom Johnsonom, koji je naš veliki prijatelj. S državnim tajnikom SAD Johnom Kerryjem uvijek možemo stupiti u kontakt", naglasio je Dačić.

Naveo je kako Srbija u regiji uživa najveći ugled kao zemlja koja je ostvarila najveće rezultate, i da o tome govori ogroman broj susreta na najvišoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close