Teško naoružanje

Dačić osudio narušavanje primirja u Ukrajini

Vijesti / Flash | 03. 05. 2015. u 19:59 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući OSCE i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, osudio je danas narušavanje primirja duž linije kontakta u istočnoj Ukrajini tijekom proteklih nekoliko dana i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog upotrebe zabranjenog teškog naoružanja i intenziviranih borbi u i oko Donjecka i Širokina, priopćio je Ured OSCE-a u Beogradu.

Dačić je još jednom ponovio poziv svim stranama, koji je u Beogradu proteklog tjedna podržala ministarska Trojka OSCE-a, da se potpuno i bezuvjetno pridržavaju prekida vatre, prekinu sa neprijateljstvima i provedu sve odredbe sporazuma iz Minska, uključujući povlačenje teškog naoružanja.

"U ovom trenutku, neophodno je da politički proces dobije na snazi. Pozivam sve strane da ulože sve svoje napore u tom smjeru", rekao je Dačić.

Dačić je još jednom podvukao da u potpunosti podržava aktivnosti Specijalne promatračke misije (SPM) i istaknuo važnost sigurnosti i sigurnosti posmatrača i osvrnuo se na nekoliko incidenata koji su se dogodili 1. i 2. svibnja, dovodeći promatrače u potencijalno opasne situacije u istočnoj Ukrajini.

"Odluku da se promatračka misija pošalje u Ukrajinu jednoglasno je podržalo svih 57 država sudionica OSCE-a. Promatračima SPM mora biti dopušten nesmetan pristup, uz sigurnosna jamstva i bez uplitanja u njihov rad, koji je od krucijalnog značaja", naglasio je Dačić.

Kopirati
Drag cursor here to close