Srbija

Dačić: Kosovo je dio Srbije

Vijesti / Flash | 09. 12. 2014. u 07:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć da Srbija ne odustaje ni od eurointegracija, ali ni od polaznog stajališta - da je Kosovo dio Srbije. "U ovom trenutku nitko pred nas ne postavlja takvo pitanje da bi mi na njega morali odgovoriti", istaknuo je Dačić, prenosi Tanjug.

Komentirajući izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da će Srbija morati birati između EU i Kosova, Dačić je rekao da je predsjednik Srbije taj zaključak izveo iz izjave Johannesa Hana da zemlje trebaju riješiti svoje teritorijalne sporove prije nego što uđu u Uniju.

"Kao ministar vanjskih poslova gledam ono što je formalno, a formalno nitko pred Srbiju nije postavio takav zahtjev", rekao je Dačić. On je istaknuo da je stav Srbije da je dijalog s Prištinom i dalje statusno neutralan i da želi razgovarati o konačnom rješenju, ali da je druga strana nezainteresirana za razgovor.

Govoreći o obustavljanju projekta "Južni tok", Dačić je rekao da Srbija izražava žaljenje zbog toga, ali da mora gledati kako osigurati energetsku stabilnost. Rusko-srpski bilateralni susret, kako je naveo, dogodit će se u prvom kvartalu sljedeće godine.

Na pitanje da li bi dobri odnosi Srbije i Rusije mogli biti razlog za razgovore o nižoj cijeni plina, Dačić je rekao da to može biti tema, ali ne za njega. "To nije moja tema razgovora, o tome će razgovarati premijer Vučić", rekao je ministar. On je dodao da Srbija nastavlja dobru suradnju s Rusijom bez obzira na vijest o obustavljanju gradnje Južnog toka.

Kopirati
Drag cursor here to close