1,5 kg vojnog eksploziva

Daca osuđen na dvije godine zatvora

Vijesti / Crna Kronika | 29. 03. 2013. u 10:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danijel Rosić (27) zvani Daca, koji je prošle godine nabavio i u svoju kuću u Mostaru skrio 1,5 kg vojnog eksploziva kojim se, kako su tada govorili u policiji, trebalo izvesti bombaški napad u središtu grada, jučer je u sudnici Općinskog suda Mostar osuđen na dvije godine zatvora.

Podsjetimo, policajci su u prosincu načuli da je Rosić, koji se tih dana upravo vratio u Mostar nakon što je pušten iz oraškog zatvora, nabavio eksploziv i da ga namjerava podmetnuti u jedan mostarski kafić, pa su mu pokucali na vrata. Kada su mu tada inspektori došli pred kuću, on ih je pustio unutra i odmah im je dao napravu koju je skrivao pod jastukom, a kasnije se branio da je eksploziv mislio preprodati. Nije ga namjeravao, kako je rekao, bilo gdje postaviti, pa je optužen tek za kazneno djelo nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari.

Nakon kratkotrajnog suđenja (održana su tek dva ročišta), jučer mu je izrečena presuda.

Sudac Damir Medić ga je proglasio krivim za držanje eksploziva, pojasnivši kako je neosporno da je kod optuženog pronađena naprava.

"Kazna je primjerena velikoj opasnosti kaznenog djela", jučer je rekao sudac, te je nakon izricanja presude Rosić vraćen iza rešetaka. Vrijeme koje je dosad proveo u pritvoru bit će mu uračunato u kaznu, a još uvijek se može žaliti na ovu presudu.

Što se tiče samog planiranja bombaškog napada, o tome tijekom suđenja nije bilo riječi, ali je policija, podsjetimo, nakon Rosićeva uhićenja rekla kako je eksploziv upravo tome bio namijenjen.

"Eksploziv je bio tolike razorne moći da bi u slučaju aktiviranja došlo do klecanja zgrade na koju je planiran napad i do ugrožavanja imovine i života puno ljudi", rekao je nakon Rosićeva uhićenja policijski glasnogovornik Srećko Bošnjak.

Naime, policajci su ranije ustvrdili da u prosincu nisu ni vršili pretres u Rosićevoj kući, jer im je on odmah predao eksplozivnu napravu.

"Nije bilo potrebe za pretresom jer smo znali konkretno što tražimo, a on nam je to odmah predao", rekao je ranije u sudnici inspektor Zoran Zelenika.

Inače, Rosić i njegov odvjetnik su tijekom suđenja pokušali osporiti legalnost pretresa Rosićeve kuće, govoreći kako da on, kada su mu policajci došli pred kuću, nije bio upoznat sa svojim pravima te daje bio obmanut, ali je Sud to odbacio.

"Rosić je dobrovoljno predao eksploziv", pojašnjeno je tijekom izricanja presude.

Kopirati
Drag cursor here to close