Sastanak sa Wigemarkom

Cvijanović: Proces pridruživanja BiH EU mora biti ''vlasništvo'' svih u BiH

Vijesti / Flash | 19. 04. 2016. u 16:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Proces pridruživanja i pristupanja BiH Europskoj uniji mora biti "vlasništvo“ svih u BiH, u skladu s njihovim ustavnim nadležnostima'', ponovila je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Na sastanku u Banja Luci sa šefom Izaslanstva Europske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom je istaknula da ovaj ustavni princip mora u potpunosti biti ispoštovan prilikom definiranja konačnih rješenja po svim otvorenim pitanjima koja trebaju biti riješena kako bi aplikacija BiH za članstvo u Europskoj uniji bila ocijenjena kredibilnom.

Ukazavši na značaj što skorijeg objavljivanja rezultata popisa stanovništva, prije svega kao indikatora za planiranje ekonomsko-socijalnog razvoja u BiH, Cvijanović je izrazila nezadovoljstvo zbog pokušaja određenih političkih krugova u BiH da politiziraju ovo pitanje, priopćeno je iz entitetske vlade.

Smatra i da jedini mogući put za prevazilaženje postojećeg problema vezanog za identifikaciju rezidentnog stanovništva može biti striktno poštivanje odredbi Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

Entitetska premijerka je informirala veleposlanika Wigemarka o rezultatima učešća izaslanstva RS-a na proljetnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, posebno u kontekstu činjenice da ove dvije financijske institucije, uz Europsku uniju, imaju više nego izraženu ulogu u osiguravanju tehničke, te financijske podrške realizaciji "Reformske agende za BiH 2015 - 2018“, čije provođenje predstavlja jedan od suštinskih kriterija za ocjenu uspješnosti kretanja BiH ka Europskoj uniji.

Cvijanović je zahvalila veleposlaniku Wigemarku na suradnji, istakanuvši da je i otvaranje dijela tvrđave "Kastel“, nakon okončanja rekonstruktivnih radova financiranih iz sredstava IPA, jedan od od pozitivnih primjera nazočnosti, ali i konkretne podrške Europske unije RS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close