Procesi protiv RS-a

Cvijanović: Počelo rušenje Srpske

Vijesti / Flash | 10. 12. 2015. u 17:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović tvrdi da su ''otpočeli procesi usmjereni protiv RS''.

''Ništa se ne događa slučajno, a kao rezultat takvog razmišljanja su i zaključci Vlade i šaljemo upozorenja na koji način se treba ponašati'', rekla je Cvijanović na posebnoj sjednici RS, sazvanoj na zahtjev Vlade RS, zbog današnjeg ''upada'' pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u prostorije policijske stanice i Općine Novi Grad/Bosanski Novi

Cvijanović tvrdi da je ''prvo bila odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS'', a sada ova akcija.

''Denis Zvizdić je rekao da inzistira na uspostavljanju ministarstva poljoprivrede na nivou BiH, a reakcije bošnjačkih političara su sinkronizirane, a, nažalost, iz RS nema toga. Nažalost, to pokazuje i pola prazne sale'', rekla je Cvijanović, podsjetivši da posebnoj sjednici ne prisustvuje oporba.

Dodala je da ''RS pokušava svojim odlukama pokazuje da se prakse moraju mijenjati''.

''U Sarajevu se mijenjaju teze i navode da se institucije RS stavljaju u zaštitu ratnih zločina. Naše odluke nemaju veze s tim, ali ima veze s obranom institucija RS. Vlada nije i nikada neće štititi bilo koga tko je činio zločine, ali će štititi institucije'', rekla je Cvijanović.

I potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić tvrdi da parlament posebnom sjednicom ne brani osumnjičene za ratne zločine, ali traži da se zakonito postupa.

''Ovo je pokazalo da nas ne tretiraju kao ravnopravan entitet, već neku vrstu odmetnika'', dodao je on.

Kaže i da je ovo što se dogodilo u Novom Gradu/Bosanskom Novom možda i dio nekog plana, te je dodao da su RS ''upućene prijetnje'' nakon zaključaka Vlade RS, dok nitko nije reagirao kada je SDA ''napala Sud BiH poslije uhićenja Sakiba Mahmuljina''.

Stevandić je uvjeren da će zastupnici podržati zaključke Vlade RS te očekuje da se ostvari korektna suradnja institucija RS i BiH u skladu s nadležnostima.

Inače, poslanici vladajuće većine su u svojim večerašnjim govorima tvrdili da je akcija SIPA-e u Novom Gradu/Bosanskom Novom dio plana protiv RS i njenih institucija, odnosno MUPRS-a te da će RS braniti svoje nadležnosti.

Dodik: Ne želimo sukob, već da se poštuju nadležnosti u BiH

Predsjednik RS-a Milorad Dodik podržao je zaključke Vlade, kojima institucije RS prekidaju suradnju s Sudom, Tužiteljstvom i Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA), nakon akcije uhićenja i pretresa pripadnika SIPA-e u općini Novi Grad/ Bosanski Novi.

Prekid suradnje, kazao je Dodik, trajat će dok se "ne uspostave procedure u skladu s nadležnostima predviđenim ustavom".

''Ovo je traženje da se poštuje red i nadležnosti u ovoj zemlji'', rekao je Dodik u obraćanju zastupnicima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS na posebnoj sjednici RS kojoj ne nazoči oporba (SDS, PDP, NDP i SRSRS) i Koalicija ''Domovina'', podsjetivši na primjedbe koje su dužnosnici RS imali na rad Suda i Tužilaštva BiH.

Akciju SIPA-e u Novom Gradu/Bosanskom Novom nazvao je udarom na MUPRS, te upitao što bi mogao biti sljedeći korak.

''Na ovo smo prisiljeni, ali vjerujemo da niko neće ispitivati naše mogućnosti. Ne želimo sukobe, već da zaštitimo svoja prava'', rekao je Dodik.

Ovo nije, dodao je, nikakvo izvanredno stanje, već se odlučuje o zaštiti prava RS, bez bilo kakvog oružja.

Kazao je da se ta prava moraju zaštiti, jer samo onda kada se RS suprotstavljala kršenju njenih prava imala je i šanse.

Dodik je još rekao da je SIPA odlučila izvršiti pretres u policijskoj stanici u Bosanskom Novom/Novom Gradu ''u veoma neizvjesnim i delikatnim okolnostima, koje su mogle da izazovu čak i oružani sukob''.

Pozvao je zastupnike vladajuće većine u NSRS da podrže zaključke Vlade RS, te ponovio da su Sud, Tužiteljstvo i SIPA ''neustavno postavljene institucije''.

Tužiteljstvo BiH - Pretresi u Bosanskom Novom izvršeni po najvišim profesionalnim standardima

Pretresi u policijskoj stanici, zgradi općine i komunalnom poduzeću, zatraženi su i naređeni su od Tužiteljstva BiH i Suda BiH, zbog postojanja dokaza da su strukture policije i civilne zaštite u Bosanskom Novom/Novom Gradu, bile aktivno i izravno uključene u proces uklanjanja i skrivanja tijela i posmrtnih ostataka 27 žrtava iz sela u MZ Maslovare, nakon počinjenog zločina, a za kojima se većim dijelom još traga, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Pretresi su, ističe se, vršeni isključivo radi potrage za arhivskim materijalima i dokazima o ovim nezakonitim radnjama.

''Pretresi su izvršeni po najvišim profesionalnim standardima, korektno i bez ikakve uporabe sile. Pretresi su završeni a policija i svi djelatnici službi čiji su kapaciteti bili pretresani bili su maksimalno korektni i susretljivi prema djelatnicima SIPA-e i Tužiteljstva BiH i stavili kapacitete na raspolaganje kako bi se akcija realizirala'', precizirano je.

Kako se dalje navodi, Tužiteljstvo BiH, Sud BiH i SIPA, postupaju u skladu sa zakonom i zakonskim ovlastima i u tom procesu nema nedodirljivih osoba niti institucija.

Istodobno, iz Tužiteljstva BiH podsjećaju da svako ometanje rada pravosuđa predstavlja kazneno djelo čiji počinitelji će biti procesuirani.

Tužiteljstvo BiH ima intenzivnu i dobru suradnju s MUP-om RS -a s kojim je u proteklom razdoblju, provedeno više uspješnih akcija na otkrivanju i procesuiranju počinitelja teških kaznenih djela i ta će se suradnja nastaviti, priopćeno je.

Lukač na posebnoj sjednici NSRS: Ponižavajući postupak SIPA-e za MUPRS-a

Ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač tvrdi da je jutrošnji ''upad'' pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u prostorije policijske stanice i Općine Novi Grad/Bosnaski Novi neprimjereno i veoma provokativno ponašanje te presedan u postupanju prema MUPRS-a, koji je dosad proveo mnoge akcije po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH.

U obraćanju zastupnicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, sazvanoj na zahtjev Vlade RS-a, a povodom ''upada' SIPA-e u policijsku stanicu i općinu u Novom Gradu/Bosnaksom Novom, Lukač je naveo da taj postupak ne vodi dobroj suradnji između sigurnosnih i pravosudnih institucija te da je svojevrsno poniženje za MUPRS-a, ''koji nije kriminalna organizacija da mu se ulazi u prostorije i vrši pretres''.

Navodi da je policija mogla dostaviti predmetne dokaze ili da jedan inspektor SIPA-e to uradi, a da je postupak koji je izvršen potpuno neprimjereno.

On je precizirao da je SIPA jučer obavijestila MUPRS-a da će danas imati akciju u Novom Gradu/Bosanskom Novom vezano za ratni zločin, te da se i ranije događalo da entitetska policija pruža pomoć SIPA-i.

Međutim, nisu znali koje su to tri lokacije koje će po naredbi Suda BiH biti predmet pretresa.

Lukač kaže da je Sud BiH "zaključio, na osnovu zahtjeva Tužiteljstva da će MUPRS-a sakriti ili uništiti dokaze i zbog čega naređuje pretres prostorija".

Namjerno dodana politička dimenzija slučaju

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić smatra da je pretresu policijske stanice u Novom Gradu/Bosanskom Novom, koji su danas izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), namjerno u javnosti dodana politička dimenzija.

''Nisam za ovakav način, može se dogovoriti da se objekti policije pretresaju na drugi način, ali cijeloj situaciji se pokušavaju dati druge konotacije i prekinuti suradnja s institucijama i zato što istrage kucaju nekome na vrata'', izjavio je Mektić.

On je također naglasio da Tužiteljstvo BiH radi na vrlo ozbiljnim istragama povezanim sa ''otuđivanjem, krađom ogromnih suma novca'' i dodao da "oduzeti dio mora nekada biti vraćen".

Kopirati
Drag cursor here to close