''Nova vrata''

Cvijanović i Novalić od MMF-a očekuju daljnju financijsku potporu za BiH

Vijesti / Flash | 11. 04. 2015. u 16:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijeri Federacije BiH i Republike Srpske Fadil Novalić i Željka Cvijanović istakli su danas u Doboju da je prioritet entitetskih vlada socijalno-ekonomske reforme te da će raditi na ujednačavanju praksi i procedura u ekonomskoj sferi.

Nakon dvosatnog sastanka, federalni premijer Novalić je u izjavi novinarima najavio da će uskoro biti održana i zajednička sjednica dvaju vlada.

Kazao je da bi ta zajednička sjednica trebalo da bude održana za mjesec do mjesec i po dana.

''Razgovarano je o harmonizaciji naših poteza, jer su problemi koje imamo isti, pa bi i rješenja mogla biti ista'', kazao je premijer Federacije BiH.

Bilo je riječi i o pripremama za sastanak s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF),  sljedeći tjedan u Washingtonu.

Od MMF-a se, kako je navedeno, očekuje daljnja financijska potpora za BiH.

''Radi se o otvaranju "vrata" za neke nove, bolje aranžmane, koji bi rasteretili pritisak tekućih bilanca'', kazao je Novalić.

I premijerka RS-a Željka Cvijanović je naglasila da entiteti žele da harmoniziraju propise kako ne bi odudarali u ispunjavanju postavljenih uvjeta te je uvjerena da će i MMF izraziti razumijevanje i po pitanju određenih vremenskih rokova kod novih aranžmana.

''Želimo ujednačiti prakse i da imamo iste procedure te da nam se poduzeća registriraju na isti način i da možemo na isti način da pratimo njihov životni vijek, kao i da imamo upravu koja će dati iste rezultate'', navela je Cvijanović

Entitetski premijeri su razgovarali i o načinima da radno-pravno zakonodavstvo bude bolje uređeno, čime neće biti umanjena radnička prava, a želi se bolje urediti i poslovno okruženje, s ciljem stvaranja bolje ekonomske situacije.

Cvijanović je precizirala da će nadležne radne grupe raditi na nekim zakonskim rješenjima koja će biti identična za obje vlade.

Razgovarano je o modernizaciji javne uprave, u kojoj neće biti otpuštanja radnika, već će, kaže ona, biti ograničen fond plaća, a umirovljenje radnika neće automatski značiti novo zapošljavanje, već samo u slučaju velike potrebe.

Vlada RS-a, kaže Cvijanović, već radi i na novom zakonu o stečaju, koji ne bi nužno vodio u likvidaciju poduzeća te kojim bi bili smanjeni rokovi trajanja stečajnog postupka, ali i izvršena i kontrola nad radom stečajnih upravnika.

Na sastanku je dogovorena i razmjena iskustava o još nekim oblastima, a RS je već neka rješenja preuzela iz FBiH, kao što je ukidanje oporezivanja dividende.

Kopirati
Drag cursor here to close