Ovisi od SDA, ne od RS-a

Cvijanović: Mehanizam koordinacije bit će usvojen kada bude postignuta suglasnost

Vijesti / Flash | 16. 07. 2016. u 17:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će mehanizam koordinacije biti usvojen onda kada o njemu bude postignuta suglasnost, naglasivši kako on nema nikakve veze sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, kao što nije imala ni adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/.

Cvijanović je naglasila da o mehanizmu koordinacije nije moguće raspravljati prije nego što bude deblokirana Reformska agenda, koja je tijesno vezana za aranžman sa MMF-om. "I to ne zato što smo mi to u Vladi Republike Srpske tražili, već zato što je takvu vezu između Reformske agende i aranžmana sa MMF-om zagovarala EU.

Ne isključujem mogućnost da je sve to tako i zamišljeno upravo da bi predstavljalo teren za ucjene. Uostalom novac od MMF-a nije poklon, već kredit", naglasila je Cvijanović za RTRS.

Istaknula je da, kada se Pismo namjere potpiše, i aranžman odobri na Bordu direktora MMF-a, a novac stavi na raspolaganje entitetima, tek tada se može nastaviti razgovarati o mehanizmu koordinacije. "Hoće li to biti ove ili naredne godine ili nikad, to ovisi jedino od SDA, a ne od Vlade Republike Srpske", smatra Cvijanović.

Kada je riječ o ucjenama, kaže premijer Srpske, one ne dolaze u obzir, bez obzira na to hoće li biti aranžmana sa MMF-om ili ne. "Što se tiče komunikacije sa onima koji ucjenjuju, ni to ne dolazi u obzir", rekla je Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close