Svojatanje teritorija

Crnogorce uznemirila izjava hrvatskog premijera Zorana Milanovića

Vijesti / Flash | 03. 11. 2014. u 18:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izjava predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića da je Crna Gora za istraživanje nafte i plina predvidjela područja koja nisu njezina rezultat je neinformiranosti, pišu u ponedjeljak podgorički mediji, a navodno crnogorsko odustajanje od tih područja izazvalo je oštru osudu crnogorske oporbe.

Milanović je u ponedjeljak, govoreći o crpljenju nafte i plina u Jadranu, rekao kako je Crna Gora za istraživanja poredvidjela neka područja "koja po našem dubokom uvjerenju i međunarodnom pravu nisu njihova nego naša područja".

Crnogorski mediji međutim podsjećaju da je crnogorska vlada prošlog četvrtka izmijenila svoju raniju odluku o određivanju blokova za istraživanje nafte i plina u podmorju, na taj način što je iz zemljovida istraživanja izuzela dio područja kod Prevlake.

Razlog je, kako kako je priopćila vlada u Podgorici, prilagođavanje međunarodnom protokolu o privremenom režimu uz granicu s Hrvatskom iz 2002. godine.

Stoga, komentira Portal Analitika, kad je riječ o Milanovićevoj izjavi, nije poznato je li crnogorska vlada upoznala Hrvatsku sa svojom odlukom.

No, odluka crnogorske vlade da izmijeni područje istraživanja nafte i plina u podmorju naišla je na oštru osodu oporbe, koja smatra da je odluka "u najmanju ruku sporna i moguće je da je ona posljedica neke interne trgovine za koji građani Crne Gore ne znaju".

Neovisni zastupnik u crnogorskom parlamentu Dritan Abazović kazao je da vladina odluka da odustane od istraživanja u prevlake Prevlake, dok Hrvatska intenzivno radi na istraživanjima u tome području, izaziva sumnju.

"Nije mi jasno da se može tek tako odustati od nečega na čemu Hrvatska strana intenzivno radi. Je li to predmet neke trgovine za koju građani ne znaju ili samo obična procjena, to treba vidjeti", rekao je Abazović za "Vijesti".

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da vlada samo štiti interese Crne Gore na morskom području.

"Donošenjem Odluke o izmjeni odluke o određivanju blokova za istraživanje i proizvodnju ugljikovodonika, vlada Crne Gore štiti interese na morskom području dok se nastavlja primjena protokola o privremenom režimu uz južnu granicu iz 2002. godine", priopćilo je ministarstvo.

Zastupnik Demokratske fronte Koča Pavlović tvrdi pak da su crnogorski i hrvatski čelnici postigli tajni dogovor koji na štetu crnogorske države.

"Uvjeren sam da je riječ o korupciji na najvišoj razini koja ima sve elemente veleizdaje, uz nemjerljivu materijalnu štetu koja se nanosi državi Crnoj Gori, a koja se mjeri milijardama eura. Ovakvim postupkom vlada nepopravljivo narušava teritorijalni integritet države u području Prevlake", kazao je Pavlović.

Kopirati
Drag cursor here to close