Osuđeni terorist

Crna Gora uputila prosvjednu notu Hrvatskoj zbog podizanja spomenika Barešiću

Vijesti / Flash | 01. 08. 2016. u 18:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore uputilo je prosvjetnu notu veleposlanstvu Republike Hrvatske u Podgorici u povodu podizanja spomenika Miri Barešiću u Dragama u općini Pakoštani, priopćeno je u ponedjeljak iz Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija očekuje kako će se Vlada Republike Hrvatske ograditi od tog necivilizacijskog čina, s obzirom da je Vladimir Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma i istaknuti jugoslavenski i crnogorski diplomata, navodi se u priopćenju.

Srbija upozorava EU na antisrpsku politiku Hrvatske

U Hrvatskoj se vodi ogoljena antisrpska politika koju Srbija ničim nije isprovocirala, rekao je u ponedjeljak srbijanski premijer Aleksandar Vučić i kazao kako je o takvom navodnom ponašanju Hrvatske u pismu upozorio čelnike Europske unije.

Na tiskovnoj u srbijanskoj vladi Vučić je rekao da je o situaciju u regiji izvijestio najviše dužnosnike Europske unije i od njih zatražio da kažu da li je Srbija učinila nešto pogrešno u kontekstu posljednjih događaja međi kojoma je istaknuo ukidanje presuda Branimiru Glavašu i Alojziju Stepuncu, te otkrivanje spomenika Miri Barišiću, osuđenom za terorizam i ubojstvo jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj Vladimira Rolovića.

U pismu visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, povjereniku za proširenje Johannesu Hahnu, te predsjedniku Europskog parlament Martinu Schulzu Vučić je, kako kaže, izrazio zabrinutost zbog dešavanja u regiji i ukazao na ogoljenu antisrpsku politiku, poglavito u Hrvatskoj.

Vučić je istaknuo kako je "riječ o događajima koji ozbiljno ugrožavaju regionalnu stabilnost".

U pismu su, prema njegovim riječima, faktografski navedeni događaji za koje drži da "negativno utječu na očuvanje mira i političke stabilnosti u regiji".

On kaže da je Srbija posljednjih dana morala otrpjeti od podizanja spomenika istaknutim pravomoćno osuđenim teroristima u zemljama EU do rehabilitiranja i ukidanja presude zločincima iz Drugog svjetskog rata i ratova 90-ih.

 

Kopirati
Drag cursor here to close