za savez

Crna Gora očekuje poziv u NATO

Vijesti / Flash | 04. 03. 2015. u 16:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u srijedu da Crna Gora očekuje poziv za članstvo u NATO-u do kraja godine i da u stajalištu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea nije prepoznao nakanu da Savez planira mijenjati politiku proširenja prema Crnoj Gori.

Hollande je u ponedjeljak nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao kako bi nove zahtjeve za učlanjenje u NATO-u trebalo odbiti jer drži da se Sjevernoatlantski savez sada ne bi trebao širiti. Đukanović je rekao da se važan dio njegova nedavno održanog razgovora s Hollandeom odnosio upravo na ambiciju Crne Gore da do kraja godine dobije poziv za ulazak u NATO.

Niti iz stajališta francuskog predsjednika niti iz stajališta bilo kojeg drugog visokog dužnosnika zemalja članica NATO-a "nismo prepoznali namjeru da se revidira dio politike NATO-a vezan za proširenje na Crnu Goru", rekao je Đukanović.

"NATO je veoma odgovorno priopćio svoj plan u Cardiffu, a taj je da do kraja 2015. godine ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a procijene je li Crna Gora ispunila tražene uvjete za upućivanje poziva", podsjetio je Đukanović.

Istaknuo je da vlada i sva državna tijela "vrlo vrijedno rade na ispunjavanju tih uvjeta i optimistično očekujemo poziv za članstvo". Đukanović je objasnio da je izjavu francuskog predsjednika Podgorica razumjela u kontekstu krize u Ukrajini i odnosa NATO-Rusija i EU-Rusija. Hollande je početkom veljače rekao da Francuska nije sklona ulasku Crne Gore u NATO.

Kopirati
Drag cursor here to close