Protokol

Crna Gora: Hrvatske karte prejudiciraju granicu kod Prevlake

Vijesti / Flash | 05. 04. 2014. u 08:33 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Objavljivanjem zemljopisnih karata stječe se dojam da Hrvatska ovim postupkom prejudicira konačno rješenje granice kod Prevlake, budući da jedino nesumnjivi vlasnik može ugovarati pravne poslove s drugim subjektima, kazao je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova Crne Gore Branislav Karadžić.

Pošto su iz crnogorskog ministarstva vanjskih poslova hrvatskim kolegama uputili prigovor na nedavno objavljene zemljopisne karte kojima je predstavljen prostor u kojem će se u Hrvatskoj istraživati ima li u moru nafte i plina, iz hrvatskog ministarstva priopćeno je da Hrvatska ne krši ništa pa ni međunarodne sporazume. Hrvatsko ministarstvo ustvrdilo je to pozivajući se na javnu dokumentaciju u kojoj jasno stoje međunarodni sporazumi koje je Hrvatska sklopila sa susjednim zemljama, a uređuju razgraničenje na moru.

"Protokol koji je 2002. godine utvrđen uz visoko posredovanje i jamstva Ujedinjenih naroda (UN), definira svoje važenje do konačnog utvrđivanja državne granice između Crne Gore i Hrvatske. Objavljivanjem zemljopisnih mapa stječe se dojam da ovim postupkom Hrvatska prejudicira konačno rješenje, budući da jedino nesumnjivi vlasnik, odnosno posjednik, može ugovarati s drugim subjektima pravne poslove", kazao je Karadžić, generalni direktor za konzularne poslove i dijasporu.

On je za Televiziju Crne Gore rekao da je i Crna Gora mogla učiniti to isto, ali da ona "apsolutno poštuje međunarodni ugovor - Protokol iz 2002. godine".

"Da Crna Gora nije službeno dostavila prigovor Hrvatskoj na takve karte i dokumentaciju, na šta je bila prinuđena, riskirala bi da izgubi i sporni teritorij po načelu prešutne suglasnosti", ocijenio je dužnosnik crnogorskog ministarstva, dodajući da je "Crna Gora i službeno predložila Hrvatskoj da se relaksiraju pregovori oko definitivnog razgraničenja na moru i kopnu unaprjeđivanjem svih oblika bilateralne suradnje, od turizma do istraživanja i eksploatacije hidrokarburanata".

Kopirati
Drag cursor here to close