Kočerin

Crkva ni Župni ured nisu organizatori turnira s majicama "Crna Legija"

Vijesti / Flash | 03. 07. 2017. u 10:59 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak, 29. lipnja 2017. godine, u širokobriješkom selu Kočerin održan je 39. ''Petrovdanski malonogometni turnir'', a bura se digla zbog pobjedničke ekipe u dječjoj kategoriji.

Naime, ekipa se zvala ''Crna legija'' prema elitnoj postrojbi ustaške vojske iz Drugog svjetskog rata, a djeca su nastupala u crnim majicama s natpisom ''Crna legija'' na kojima se nalazio starohrvatski grb s prvim bijelim poljem kojeg je u Drugom svjetskom ratu koristila i Nezavisna Država Hrvatska.

Društvenim mrežama i pojedinim medijima kružila je zajednička fotografija ekipe na kojoj se nalazio i župnik Župe Kočerin fra Mario Knezović koji im je uručio nagradu. Upravo su ti mediji kao organizatora turnira naveli Crkvu i lokalni Župni ured, no poznato je da se turnir održava u sklopu manifestacije ''Dani Kočerina'' koju organizira Mjesna zajednica Kočerin i HKUD Kočerin, a ta manifestacija dio je cjelogodišnje kulturno-zabavno-sportske manifestacije Grada Širokog Brijega ''Briješka zvona''.

Tim povodom priopćenjem se oglasio župnik fra Mario Knezović koje prenosimo u cijelosti:

''Bog koji je jedina Istina neka oprosti svim tzv. promicateljima tolerancije i snošljivosti koji bezdušno iznose neistine i konstruirane medijske laži o djeci s Kočerina koja igraju nogomet, meni osobno i njihovim roditeljima. Neka Bog oprosti onima koji kao stišavaju i osuđuju fašizam, a sami ga u svojim napisima i komentarima promiču šireći uvrede, mržnju, javni linč.

Javno djelujem već 20 godina, pišem, govorim, nastupam, u školi poučavam, na propovjedaonici propovijedam i da ja nakon svega toga nekoga moram uvjeravati da nisam ono za što prozivaju mene zbog jedne fotografije. Ako igdje i u bilo kojem napisu ili govoru (a ima ih snimljeni bezbroj www.fratar.net) ti autori i komentatori pronađu da ja širim, kako oni kažu ustaštvo i fašizam, neka se oglase pa ću im se ispričati. Tako portal Index (i Prometej i drugi) koji je poznat po lažima i mržnji prema svemu što je Crkva i Hrvatska piše da je Crkva bila organizator nekakva turnira na Kočerinu. Baram nije to teško provjeriti da Crkva nije ni organizator ni suorganizator.

Istina je jedina ta da su organizatori mene, kao lokalnoga župnika što je dugogodišnja tradicija, zamolili da dodijelim nagradu najboljoj dječjoj ekipi. Nagrade su istoj djeci mnogi još dodjeljivali u raznim kategorijama. Kako je običaj nakon dodjele s pobjednicima slijedi fotka i to je to. A što sam ja i kome nakon toga rekao svakako neće doznati neki portali jer kako Isus reče „ne bacajte bisere pred svinje“.

Ne trebam se ni pravdati ni ispričavati jer povoda za to nema, da ima to bih rado učinio. Ispada da je najbolje da nas antifašizmu uče oni koji su bez suda i krivice pobili moje prethodnike fratre-svećenike na Kočerinu. Eto vi zlokugi komentatori sad se dajte na posao da preslušate i pročitate sve što sam pisao i govorio i tražite argumente za svoje konstrukcije. Kad pronađete javite se! Mir i dobro! Već sam svima oprostio!'', naveo je fra Mario Knezović uz poruku ''Mir i dobro!''.

Kopirati
Drag cursor here to close