Zastupnički dom

Čovića opet zovu da sazove sjednicu

Vijesti / Flash | 04. 06. 2014. u 09:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je zahtjev predsjedavajućem Doma naroda Draganu Čoviću za zakazivanje nastavka 2. zajedničke sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH započete u siječnju ove godine, priopćeno je iz Bećirovićevog ureda.

- Želim vjerovati da i Vi smatrate da je nakon više od četiri mjeseca bitno okončati zasjedanje na kojem je obavljena parlamentarna rasprava o legalno i demokratski predloženim amandmanima na Ustav BiH s ciljem implementacije Presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, naveo je Bećirović.

Pojasnio je da je 21. siječnja 2014. godine okončana rasprava na 2. zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH o legalno podnesenim amandmanima na Ustav BiH s ciljem provođenja Presude Sejdić i Finci.
- Kao predsjedavajući tom sjednicom zaključili ste raspravu i najavili zakazivanje njezinog nastavka radi glasovanja i definitivnog okončanja rada. Međutim, gospodine Čoviću, protječe i peti mjesec u kojem vi ne zakazujete nastavak 2. zajedničke sjednice što je u bosanskohercegovačkoj parlamentarnoj praksi nezabilježen slučaj. Na taj način, ne samo da odlažete ispunjavanje obveza na našem europskom putu već ozbiljno dovodite u pitanje i okončanje jedne od najvažnijih sjednica u ovom mandatnom periodu. Stoga Vas, radi naših Ustavom i poslovnikom preuzetih obveza kao i obveza koje kao imenovani dužnosnici imamo prema bosanskohercegovačkoj javnosti, pozivam da napokon zakažete nastavak sjednice i na taj način izbjegnete sve češće ocjene da je riječ o sustavnoj opstrukciji rada najvišeg zakonodavnog organa BiH, napisao je zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH i član Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH Denis Bećirović.

Podsjećamo, Bećirović je nedavno pozvao Čovića i da sazove sjednicu Doma naroda prije 1. lipnja kako bi se okončao proces usvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti kao i dopune Krivičnog zakona BiH.

No, Čović je odgovorio kako sazvati sjednicu prije 6. lipnja nije bilo moguće.

"Ja sam pokušao u razgovor sa kolegama da vidim možemo li išta napraviti. Kad sam shvatio da to ne ide, a nije moglo nikako prije sjednice Zastupničkog doma koja je održana 28. svibnja, onda smo se dogovorili da sjednica bude 6. lipnja. Ja mislim da ćemo mi to završiti korektno i da će zakoni biti usvojeni, a to će i ljudi u EU uvažiti. Uvjeren sam da pet dana neće značiti ništa, ako mi to završimo. Međutim, tim zavrnutim glavama iz SDP upućujem pitanje što se čekalo šest mjeseci, radi čega nisu usvojeni ti zakoni, zašto sada ganjamo oko nekakvog roka. Ti zakoni su već mjesecima u procedurama. Najmanje bi u SDP trebali izražavati zabrinutost", rekao je Čović za Klix.

U intervjuu za Večernji list Čović je pak upitao ''kako nam se uvijek dogodi da se baš zadnjeg dana sjetimo rokova?''

''Oni koji su blokirali procese, sad peru ruke takvim optužbama. Svi ti sitni manipulatori koji ove teške dane za bh. građane nastoje koristiti za osobnu promidžbu bit će najveći gubitnici ovih izbora. Nastoji se Parlament i na ovakav način iskorištavati. Govornica Parlamenta se već koristi za predizbornu kampanju bez obzira o kojoj temi je riječ. Već mjesecima postoji i problem s kvorumom za sjednicu Doma naroda. Mene je zapalo da budem predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH pa ćemo takvo ponašanje spriječiti barem u tom Domu. Sjednica je sazvana 6. lipnja, kada je jedino i bilo moguće'', ponovio je Čović u Večernjaku.

Kopirati
Drag cursor here to close