Predizborni skup

Čović: Želimo spriječiti da netko u ime Hrvata bira predstavnike vlasti

Vijesti / Flash | 29. 10. 2015. u 17:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želimo spriječiti da bilo kada i na bilo kojim izborima netko u ime Hrvata bira naše predstavnike. Mi to ne možemo uraditi bez HDZ-a Republike Hrvatske i nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u Hrvatskoj'', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović  i predsjedavajući Predsjedništva FBiH na predizbornom skupu Domoljubne koalicije koji se održao u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Čović je rekao kako će Domoljubna koalicija pokrenuti Hrvatsku, ali i sve projekte Hrvata iz BiH.

Ivan Šuker zastupnik u Hrvatskom saboru je rekao kako će s pobjedom Domoljubne koalicije Hrvati u BiH napokon postati treći ravnopravni narod u BiH koji sada nisu. Rekao je kako će u idućem mandatu kad Vladu RH sastavi Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om pomoći Hrvatima u izjednačavanju prava branitelja.

''BiH i Hrvatska funkcioniraju po zakonu spojenih posuda. Ne može da se u Hrvatskoj osjeti ako je u BiH loše i obrnuto'', rekao je Šuker.

Karamarko: Kad postanem premijer pomoći ću Hrvatima u BiH

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako njegova stranka i Domoljubna koalicija žele da BiH što prije uđe u EU te da će, kada on preuzme odgovornost za vođenje Hrvatske, svi procesi ulaska BiH u uniju biti podržani punom snagom, energijom i emocijama od strane Republike Hrvatske.

Karamarko je rekao kako želi da cijeli hrvatski narod bude u EU.

"Smatram da je hrvatski narod jedan narod koji ima dvije države. BiH je naša domovina koju volim kao što volim Hrvatsku pa se prema tome ne možemo miriti sa situacijom u kojoj je hrvatski narod neravnopravan u odnosu na druga dva naroda", kazao je predsjednik HDZ-a, dodavši kako će se boriti svim demokratskim i diplomatskim metodama da se to stanje što prije promijeni.

"BiH je naša domovina za nju se borimo, borimo se za njezin integritet, ali za ravnopravnost hrvatskog naroda", ustvrdio je on.

Kandidati obilaze Hercegovinu

Nositelj liste za 11. izbornu jedinicu za BiH, dr. Božo Ljubić, i kandidati s liste, Ivan Šuker zastupnik u Hrvatskom Saboru, Nevenko Barbarić, Željko Raguž, Mijo Crnoja, Dragan Konta, Željko Glasnović, Darija Prskalo ranije su posjetili  Široki Brijeg i Mostar.

Kandidati Domoljubne koalicije posjetili su najprije Široki Brijeg gdje su se u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke sastali s dužnosnicima gradske i županijske vlasti.

Domaćini sastanka bili su predsjednik ŽO HDZ BiH ŽZH i kandidat na listi Domoljubne koalicije Nevenko Barbarić, te dopredsjednik HDZ BiH i predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić s ministrima.

Na sastanku se razgovaralo o samoj izbornoj kampanji i mobilizaciji glasača, a u uvodnom dijelu Nevenko Barbarić je spomenuo kako su uvjereni da će u Županiji Zapadnohercegovačkoj 90 posto glasova biti za Domoljubnu koaliciju.

Pomoćnica ravnatelja SKB Mostar Vlatka Martinović upoznala je kandidate s trenutnom situacijom u bolnici, gdje je trenutno zaposleno 1977 djelatnika, i sa situacijom na Medicinskom fakultetu koji se nalazi u sklopu bolnice.

Nositelj liste Domoljubne koalicije za 11. izbornu jedinicu za BiH, dr. Božo Ljubić se zahvalio na srdačnom dočeku i istaknuo da je Mostarska bolnica i Sveučilište u Mostaru primjer kako trebaju funkcionirati institucije. Naglasio je da su te dvije institucije temelj koji omogućuje jednakopravnost Hrvata u BiH.

Predsjednik Herceg upoznao je kandidate s aktualnom situacijom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ističući na poseban način poteškoće vezane za Statut Grada Mostara i značajne financijske dubioze proračuna HNŽ. Kazao je kako očekuje snažnije uključivanje Republike Hrvatske u rješavanju ustavno – pravnog položaja i ostvarivanju političke ravnopravnosti Hrvata u BiH i izjednačavanju prava branitelja HVO-a i branitelja Hrvatske vojske.

U svom predstavljanju, kandidati su istaknuli kako će, kao zastupnici u hrvatskom Saboru, raditi na pomoći BiH na euroatlantskom putu i biti glas hrvatskog naroda izvan RH, osobito Hrvata u BiH.

Sudionici sastanka istaknuli su nužnost snažnije povezivanja u oblasti gospodarstva,  poljoprivrede, turizma i energetike, kao i unaprjeđenje prekogranične suradnje pri apliciranju projektnih prijedloga za fondove EU.

HDZ BiH nositelj aktivnosti Domoljubne koalicije za BiH

Kandidati Domoljubne koalicije posjetili su i Dom HDZ BiH gdje su nazočili sjednici Županijskog odbora HDZ BiH HNŽ i Gradskog odbora HDZ BiH Mostar. Sve nazočne pozdravili su Ljubo Bešlić, predsjednik ŽO HDZ BiH HNŽ i Damir Džeba predsjednik GO HDZ BiH Mostar i direktor kampanje za XI: izbornu jedinicu iz BiH.


Proširena sjednica održana je radi boljeg organiziranja i pripreme za izbore u Republici Hrvatskoj. Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om može računati na tri zastupnika iz XI. Izborne jedinice, kazano je na zajedničkom sastanku. Također se ukazalo i na veliku pripremu prilikom aktivne registracije birača, gdje se samo u Generalnom konzulatu u Mostaru registriralo oko 16 000 birača. Izbori u BiH će se održati 7. i 8. studenog, i svi oni koji se nisu već aktivno registrirali, moći će to učiniti i na dan izbora.

Nazočnim se obratio i nositelj liste za 11. izbornu jedinicu za BiH, dr. Božo Ljubić te kazao kako se po prijavama za glasanje može zaključiti kako je Hrvatima u BiH stalo do Hrvatskog državljanstva i onoga što ono predstavlja. Istaknuo je da je ovo povijesna prilika rješenja problema jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, priopćeno je.


Na zajedničkoj sjednici je zaključeno kako se treba potaknuti što više ljudi kako bi izišlo 7. i 08. na izbore i dalo svoj glas Domoljubnoj koaliciji predvođenu HDZ-om.

Kandidati Domoljubne koalicije prije velikog predizbornog skupa u HD herceg Stjepan Kosača u Mostaru, posjetili su i Rektorat Sveučilišta u Mostaru.

Dobrodošlicu im je poželjela i zahvalila se za dosadašnju pomoć dr. Ljerka Ostojić rektorica i dr. Vlado Majstorović prorektor.

Rektorica Ostojić se posebno zahvalila na pomoći pri mijenjaju percepcije prema Hrvatima u BiH i Sveučilištu u Mostaru, kako bi se razbile prepreke te se ostvarila partnerstva sa Sveučilištima iz RH. Iz godine u godinu sve više studenata iz Hrvatske dolazi studirati u Mostar, napomenula je rektorica Ostojić, te izrazila očekivanje da će budući saborski zastupnici iz BiH pomagati mostarskom Sveučilištu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close