Kriza vlasti u BiH

Čović: Vlast je na infuziji

Vijesti / Flash | 12. 06. 2017. u 08:36 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je ključni problem u BiH nepovjerenje, kao i da će vlast i u sljedećih godinu i pol morati biti održavana na infuziji.

"Vlast smo napravili od stranaka koje ne čine vlast na različitim razinama i ljudi koji predstavljaju te stranke nedovoljno iskreno su krenuli u taj proces, vjerujući da će u njemu maksimalno ostvariti svoje ciljeve. Ciljevi partnera su na neki način bili dezavuirati druge i javnost. Moglo se snalaziti i plivati u tim vodama šest mjeseci ili godinu, ali su kasnije to nepovjerenje i neiskrenost došli do izražaja", rekao je Čović za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, da na razini BiH nema parlamentarne većine jasno se vidjelo na primjeru zakona o trošarinama i još desetak prijedloga zakona ili njihovih izmjena.

"Vidjelo se da su predstavnici Saveza za promjene, ili u nekom trenutku netko drugi, potpuno drugačijeg stava od onih kojima su se do jučer zaklinjali na partnerstvo", naveo je Čović.

On kaže da je evidentno da se u sve ušlo neiskreno, te da je kriza nastala još od mehanizma koordinacije, kao i kod popisa stanovništva, ali i u slučaju revizije presude protiv Srbije.

"Nažalost, drugog puta nemamo i morat ćemo na infuziji održavati vlast i u sljedećih godinu i pol i pokušati izvući maksimum iz ovog što danas imamo", naglasio je Čović.

Čović, koji je i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, smatra da su izmjene zakona o trošarinama neophodne i da moraju biti usklađene sa standardima koji se balansiraju sa svjetskim financijskim institucijama, te da bez toga nema investicija u saobraćajnoj infrastrukturi, zdravstvu i drugim oblastima.

On je konstatirao da je BiH na prekretnici koja znači kandidatski status za EU, te da institucije BiH treba da preuzmu odgovornost za euroatlantski put i unutrašnje uređenje i socijalno-ekonomske odnose.

"Kako sutra možemo otvarati poglavlja, a da imamo institucije međunarodne zajednice koje donose odluke u ime nas? Nekada je to nekome u BiH odgovaralo. Mislim da je to vrijeme isteklo i da ćemo se s tim u sljedećih pola godine do godinu morati na korektan način razići", kaže Čović.

On je rekao da je zadovoljan komunikacijom i odnosom koji ima sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom koji je "neprikosnoveno vlast, kao i SNSD sa svojim partnerima na razini Srpske".

"Umjesto da nas ohrabre jer se kroz to mogu riješiti ključni i vitalni problemi, zamjeraju nam. Tu nemam šta komentirati, osim da je u političkom smislu to postalo samo sebi svrha", poručio je Čović, ističući da je suradnja sa Republikom Srpskom važna ako se išta želi uraditi na razini BiH.

On je ocijenio da je položaj Hrvata u BiH dosta složen i obilježen epitetom ustavne neravnopravnosti, odnosno neprihvatljiv dok god netko drugi u njihovo ime može birati predstavnike Hrvata u institucijama BiH.

Komentirajući opstrukcije na koje nailaze prijedlozi HDZ-a kada je riječ o Izbornom zakonu BiH, Čović je rekao da to nije čudno jer taj zakon predstavlja višu razinu potrebe međusobnog usaglašavanja.

"Što god progovorimo je slika trećeg entiteta. Ako pričamo o sportu, kulturi, gospodarstvu, kojekakvoj političkoj reorganizaciji ili izmjeni izbornog zakonodavstva kod druge ili treće strane se dočeka, a posebno u Sarajevu, kao podjela, kao treći entitet", rekao je Čović, komentirajući optužbe da ovim zakonom utire put trećem entitetu.

On je naveo da će se odazvati pozivu na inauguraciju novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"I sada smo razgovarali na bilateralnim sastancima u okviru procesa 'Brdo-Brioni' i obećao sam mu da ću doći na inauguraciju", dodao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close